You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Phaedra elektroničkog benda Tangerine Dream

Godišnjica objavljivanja albuma Phaedra elektroničkog benda Tangerine Dream

Na današnji dan, 20. siječnja 1974. godine objavljen je peti studijski, čuveni album “Phaedra” njemačkog elektroničkog benda Tangerine Dream, njihov tranzicijski album koji im je, među ostalim, donio i ugovor s poznatom diskografskom kućom Virgin; tranzicijski ne samo zbog izlaska Tangerine Dreama na globalnu “rock”-scenu i uspona na rang-liste nego najviše zbog korištenja sekvencera koji će dati ključni biljeg sljedećim albumima iz “klasične faze” djelovanja u okrilju Virgina.

Album “Phaedra” nije, kako tvrdi Manish Agarwal u zborniku “1001 Albums You Must Hear Before You Die”, dao ime ambijentalnoj glazbi, ali joj je dao pravi sadržaj. Uz obilnu uporabu Mooga i sekvencera Tangerine Dream su, posebice u petnaestominutnom naslovnom broju sročenom kao elektronička simfonija, stvorili do tada nepoznatu zvučnu tapiseriju s melodioznim prepletima Mooga i melotrona garniranim neočekivanim umetcima gugutavih efekata i “kozmičke buke” te s pulsirajućim basom koji im postaje svojevrstan zaštitni znak iz tih godina.

Još jedan upečatljiv (čitaj: ključni) broj albuma bila je “Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares” s gotovo opipljivom atmosferom oceanskih ili svemirskih prostranstava uz zgodan dodatak dionica na tragu zvuka helikopterskih doleta te dramatičnih pasaža. “Movements of a Visionary” pak bio je broj s neobičnim eksperimentalnim dionicama slaganim uz melodiozne “kozmičke” etape.

Sve odlike i inovacije s “Phaedre” temeljito su razrađene na sljedećim albumima objavljenima pod etiketom Virgina u vrijeme najkreativnije i najuspješnije etape u dugovječnoj karijeri Tangerine Dreama. Bili su to “Rybicon” iz 1975. sa dva dugačka broja koja su još više ušla u elektroniku te godinu kasniji “Stratosfear” na kojem su upotrebljena i akustična i elektronička glazbala; “Cyclon” koji je 1978. uveo vokale i tekstove u do tada gotovo isključivo instrumentalni opus te “Force Majeure” iz 1979. s naglašenim elementima prog-rocka.

Album je producirao Edgar Froese, a Tangerine Dream su Edgar Froese, Christopher Franke i Peter Baumann.

Popis pjesama: 1. Phaedra | 2. Mysterious Semblance at the Strand of Nightmares | 3. Movements of a Visionary | 4. Sequent C.

Goran Čelig