You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Animals grupe Pink Floyd

Godišnjica objavljivanja albuma Animals grupe Pink Floyd

“Animals” je deseti studijski album britanskog progresivnog sastava Pink Floyd, objavljen na današnji dan, 21. siječnja 1977. godine. Posrijedi je konceptualni album koji se bavio oštrim kritiziranjem ondašnje društveno-političke scene na Otoku. Donio je i značajnu promjenu glazbenog stila, a to definitivno nije bilo nešto što su priželjkivali u EMI Recordsu, pogotovo ne nakon velikog uspjeha prethodnika “Wish You Were Here”.

Većina pjesama trajala je dulje od deset minuta, a nijedna ni približno ne nastavlja tragom spomenute preteče ili pak hit-singla “Money” s “The Dark Side of the Moon”. Nimalo nije sličio bilo čemu što bi moglo postići uspjeh na radiju. No bilo je to doba vrhunca progresivnog rocka pa su se njegovi poklonici već naviknuli na takve albume. Sve je pjesme napisao Roger Waters, osim pjesme “Dogs”, koju je napisao surađujući s Davidom Gilmourom.

Album otvara “Pigs on the Wing”, pjesma koja se sastoji od dva dijela: prvog koji započinje i drugog koji zatvara album. Tematski i stilski posve različita od ostatka mračnog materijala albuma “Animals”, navodno je Watersova izjava ljubavi tada novoj ženi Carolyne Christie. Druga je pjesma na albumu “Dogs”, originalno skladana pod naslovom “You’ve Got to Be Crazy”. Pjesma se bavi agresivnim i nemilosrdnim kapitalističkim sustavom te opisuje moćne i beskrupulozne poduzetnike.

Pjesma “Pigs (Three Different Ones)” predstavlja ljude koje Waters smatra da su vrhu društvene ljestvice, bogati i moćni ljudi. Waters tvrdi kako ti ljudi manipuliraju ostatkom društva zavadivši međusobno ostale, a sve kako bi “svinje” mogle ostati snažne i na vrhu. U pjesmi “Sheep” metaforički je opisana kontrola uma običnih ljudi. U jednom dijelu pjesme u pozadini se čuje parodija na biblijski Psalam 23 u kojem su neke riječi promijenjene kako bi se zadržala smislenost pjesme.

Na naslovnici albuma vidi se svinja na napuhavanje koja pluta između dva dimnjaka Battersea Power Stationa, točno onako kako je to zamislio Roger Waters, a dizajnirao ju je dugogodišnji suradnik benda Storm Thorgerson.

Unatoč bojazni izdavača, “Animals” je zauzeo drugo mjesto engleske i treće mjesto američke top-liste albuma. Osim Watersa i Gilmoura, Pink Floyd u vrijeme snimanja albuma bili su klavijaturist Rick Wright i bubnjar Nick Mason.

Popis pjesama: 1. Pigs on the Wing (Part One) | 2. Dogs | 3. Pigs (Three Different Ones) | 4. Sheep | 5. Pigs on the Wing (Part Two).

Goran Čelig