You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Nö Sleep at All grupe Motörhead

Godišnjica objavljivanja albuma Nö Sleep at All grupe Motörhead

Na današnji je dan, 15. listopada 1988. godine Motörhead objavio treći album uživo “Nö Sleep at All” za izdavačku kuću GWR, ujedno i posljednji za tog diskografa.

Motörhead i izdavačka kuća GWR nisu se složili oko izbora singla s albuma; bend je želio “Traitor”, pjesmu koja se pojavila na prethodnom studijskom izdanju “Rock and Roll” , a izdavačka kuća za singl je htjela klasik “Ace of Spades”. To je dovelo do suda i konačnog rastanka.

U knjizi “Overkill: The Untold Story of Motörhead” autor Joel McIver rezimirao je tu situaciju riječima: “Većinu 1988. i 1989. Motörhead je proveo na putu, jednostavno nije bilo druge mogućnosti. Fanovi su hrlili na koncerte, a bend je svirao s puno otrova, kao i uvijek, koji se nagomilao zbog nerazumijevanja izdavača. Već je tada bilo jasno da si glazbena industrija i Motörhead nikad neće moći pogledati u oči. Zbog svih tih teškoća bendu je zadnje preostalo utočište bio autobus za turneju.”

Promidžbu albuma sastav je započeo na turneji po Sjevernoj Americi, zajedno s grupom Slayer. Album se, opterećen nizom problema, vrlo loše prodavao pa je veoma teško govoriti o njegovim tadašnjim uspjesima. Na značenju će mnogo više dobiti 1996. godine, pri reizdanju, koje je donijelo još dvije neobjavljene pjesme, klasike “Metropolis” i “Stay Clean”.

Objavljeni koncert snimljen je na nastupu na finskom festivalu Giants of Rock u gradu Hämeenlinna 2. srpnja 1988. godine, kada je Motörhead bio kvartet u sastavu: Lemmy Kilmister (bas, vokal), Phil Campbell (gitara), Würzel (gitara) i Phil Animal Taylor (bubanj).

Lemmy je poslije rekao kako je razlog loše prodaje albuma slab miks i produkcija koju je radio Gay Bidemad, čovjek Vica Mailea, čuvenoga producenta koji je uspio prenijeti sirovi zvuk Motörheada na ploču. Ubrzo je postalo jasno da Guy i Vic nisu isto, na što je Lemmy dodao: “Nemojte me krivo shvatiti. Guy je samo primao naredbe od nas. Jednostavno je bio predobar lik! Vic je znao kada treba podviknuti i reći nam da ušutimo!”

Popis pjesama: 1. Doctor Rock | 2. Traitor | 3. Dogs | 4. Ace of Spades | 5. Eat the Rick | 6. Built for Speed | 7. Deaf Forever | 8. Just ‘Cos You Got the Power | 9. Killed by Death | 10. Overkill.

Goran Čelig