You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Made in Europe grupe Deep Purple

Godišnjica objavljivanja albuma Made in Europe grupe Deep Purple

Na današnji dan, 17. listopada 1976. godine objavljen je treći live-album legendarnog britanskog hard-rock benda Deep Purple, koji se zvao “Made in Europe”. Objavila ga je diskografska kuća EMI. Nakon objavljivanja albuma sastav se privremeno razilazi, a trajno ga je napustio gitarist Ritchie Blackmore.

Materijal se sastoji od snimki benda koje su izveli 4. travnja u austrijskom Grazu, 5. travnja u njemačkom Saarbrückenu te 7. travnja 1975. godine u Parizu, a snimljene su u studiju Rolling Stones Mobile. Prema napomeni u prilogu albuma “Mk III: The Final Concerts”, najveći dio tih snimki dolazi s koncerta iz Saarbrückena. Osim toga, rečeno je da su izvedbe doživjele opsežna studijska uređivanja u kojemu su sa snimki uklonjeni brojni šumovi i buka od pljeska publike. Ipak, umetnuta je beskonačna traka za pljesak i zvižduk obožavatelja.

Album su snimali Mick Mckenna, Tapani i Martin Birch, koji je uz pomoć Iana Paicea i miksao materijal. Produkciju potpisuje Birch u suradnji s čitavim bendom. Godine 1975. i 1976. činili su ga David Coverdale (vokal), Ritchie Blackmore (gitara), Jon Lord (klavijature), Glenn Hughes (bas) i Ian Paice (bubanj).

Popis pjesama: 1. Burn | 2. Mistreated | 3. Lady Double Dealer | 4. You Fool No One | 5. Stormbringer.

Goran Čelig