You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Instinct slavnoga Iggyja Popa

Godišnjica objavljivanja albuma Instinct slavnoga Iggyja Popa

Na današnji dan, 6. srpnja 1988. godine čuveni Iggy Pop objavljuje osmi samostalni studijski album, popularni “Instinct” (A&M).

Bilo je to doba kada su Iggyju akreditivi zvijezde undergrounda postali klimavi zbog iznimno komercijalnog sadržaja prethodnog albuma “Blah-Blah-Blah” pa je Iggy i dalje izvodio lude koncertne parade. No ne one koje su se svodile na perverziju i autodestrukciju – uključivale su proračunati profesionalizam u kojem je skidanje bilo sastavni dio koncertne atrakcije. Njegovom novom publikom postali su i bivši neoromantičari, kao i srednjostrujaški orijentirana populacija koja je skakutala u diskotekama na Inxs, Pet Shop Boys, Ricka Astleyja i Kylie Minoque.

Zbog svega navedenog Iggy je morao napraviti drukčiji album i zakoračiti u daleko opakiji svijet kako mu se reputacija kultnoga buntovnika ne bi narušila. Svjestan zamke u koju se uvukao, okružuje se sasvim novom ekipom ljudi. Od glazbenika s kojima je radio ostao je jedino Steve Jones na gitari, a novi su članovi ekipe postali Seamus Beaghen (klavijature), Leigh Foxx (bas) i Paul Garisto (bubnjevi).

Pod očiglednim komercijalnim pritiskom sastava kao što su Guns N’ Roses, The Cult, ZZ Top, Europe i Bon Jovi, ali i Bowiejev Tin Machine, novi Iggyjev album bio je oživljavanje vrlo sličnih hard/heavy-obrazaca. Jedino se izmijenio njegov imidž – pustio je kosu, stavio metalni lanac oko vrata i odjenuo crni prsluk na gola prsa; za hlače izabrao je tada vrlo popularne uske tajice-štrample (koje su bile prugaste, u svim bojama), a na noge je obuo šiljaste čizme s visokom petom, što je u videospotu za pjesmu “Cold Metal” djelovalo kao comeback u sedamdesete odnosno revival nekad popularnog imidža Roda Stewarta.

Sam materijal s albuma svodi se na deset punokrvnih rock-skladbi vođenih melodijskim hard/heavy-akordima gitare Stevea Jonesa i prvim pravim solo-dionicama još od glasovitog albuma “Lust for Life”. Sve su to pjesme u kojima se Iggy dobro snalazi, zbog čega je album i danas toliko pitak, ugodan za slušanje. Naprosto pršti zvukovima nabrijanih gitara i reskih, režećih rokerskih vokala.

Popis pjesama: 1. Cold Metal | 2. High on You | 3. Strong Girl | 4. Tom Tom | 5. Easy Rider | 6. Power & Freedom | 7. Lowdown | 8. Instinct | 9. Tuff Baby | 10. Squarehead.

Goran Čelig