You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma High Time detroitske grupe MC5

Godišnjica objavljivanja albuma High Time detroitske grupe MC5

Na današnji je dan, 6. srpnja 1971. godine objavljen treći (drugi studijski) i ujedno posljednji album legendarnog detroitskog benda MC5. Naslov albuma bio je “High Time”, a objavio ga je Atlantic Records. Producirao ga je bend i studijski inženjer Geoffrey Haslam.

Nažalost, izdanje “High Timea” predstavljalo je i suton karijere sastava. Teške droge preuzele su živote većine članova benda te su se u roku od godinu dana i razišli. Dva člana benda završila su u federalnom zatvoru zbog posjedovanja droge. Nikad se nisu ponovno okupili u izvornoj postavi zbog prerane smrti pjevača Roba Tynera, koji je preminuo 18. rujna 1991. u 46. godini života.

Debitantski album benda, legendarni “Kick Out the Jams”, uspio je dosegnuti 30. mjesto Billboardove top-ljestvice albuma, drugim albumom “Back in the U.S.A.” zauzeli su tek 137. mjesto, a “High Time” komercijalno je još više podbacio. Unatoč tome, “High Time” kritika je voljela; primjerice Lenny Kaye, nešto kasniji gitarist Patti Smith Group koji tada pisao za Rolling Stone, album je nazvao “prvom pločom benda kojom su skoro uspjeli ispričati priču o svojoj legendarnoj reputaciji i pratećoj karizmi”. Mark Deming s AllMusica nazvao ga je najpristupačnijim albumom MC5, ali još uvijek vrlo idiosinkratičnim, s puno odličnih i solidno odsviranih melodija, ali i evidentno više apolitičnim od njihovih prethodnih ostvarenja.

MC5 djelovali su u vrijeme snimanja te ploče kao kvintet u sastavu: pjevač Rob Tyner, Wayne Kramer (koji je odsvirao gitaru i klavir te pjevao prateće vokale), Fred Sonic Smith (koji je također svirao gitaru i usnu harmoniku te pjevao prateće vokale), Michael Davis (koji je svirao bas-gitaru) te Dennis Thompson za bubnjevima. Od gostiju izdvajam Petea Kellyja, koji je odsvirao klavir u “Sister Anne”, i Dana Bullocka, koji je svirao trombon u pjesmi “Skunk”.

Popis pjesama: 1. Sister Anne | 2. Baby Won’t Ya | 3. Miss X | 4. Gotta Keep Movin’ | 5. Future/Now | 6. Poison | 7. Over and Over | 8. Skunk (Sonicly Speaking).

Goran Čelig