You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Flesh and Blood rock-sastava Roxy Music

Godišnjica objavljivanja albuma Flesh and Blood rock-sastava Roxy Music

Na današnji je dan, 23. svibnja 1980. godine objavljen sedmi studijski album grupe Roxy Music, koji je nosio naslov “Flesh and Blood” (Polydor). Iako objavljen 1980. godine, album je predstavljen još 1979., kada je pokrenuo bujicu imitatora koji su se nazivali the New Romantics.

Prekriven slojevitim aranžmanima i bogatom skladateljskom kombinatorikom, album je potpuno sofisticiranog izraza, tako da je prošao s uspjehom samo u Britaniji, dok je Amerika upravo zbog njegove umjetničko-romantičarske prirode ponovno ostala potpuno nezainteresirana.

Deset briljantnih izvanvremenskih skladbi u kojima su najizrazitiji Ferryjevi pseudopatetični vokali, Manzanerini funkoidno-prostorni gitarski detalji, Mackayove puhačke nadogradnje i prozračne klavijature popraćene snažnim lirskim teksturama urodilo je sa dva hita – “Oh Yeah” i “Same Old Scene”.

Na albumu su i dvije obrade baštine šezdesetih, pjesme “The Midnight Hour”, soul-klasik koji je proslavio Wilson Pickett, i psihodelična “Eight Miles High” (The Byrds), koja je ovdje doživjela značajan preporod. Albumom su zaokružili cjelinu razrađenog stila koji će svoj fokus doživjeti na posljednjem zajedničkom radu Roxy Music, “Avalonu”.

Neke će pjesme postati idealnim prototipom pop-ogranka new wavea, poput “Over You”, s jednostavnom bas-linijom i melodijom, što će potom iskoristiti za obrazac izvođači Duran Duran, Echo & The Bunnymen, The Cure, A Flock of Seagulls…

Album “Flesh and Blood” snimljen je u londonskom Basic Streetu te u studiju Gallery Chertsey u produkciji Rhetta Davies i samog benda, i to nakon što ih je bubnjar Paul Thompson napustio, zbog čega su Roxy Music djelovali kao trio koji su činili Bryan Ferry (vokal, klavir, sintesajzer), Andy Mackay (saksofon, oboe) i Phil Manzanera (gitara i bas).

Od gostujućih glazbenika tu su bubnjari Allan Schwartzberg i Andy Newmark, perkusionist Simon Phillips, basisti Alan Spenner, Neil Jason i Gary Tibbs, gitarist Neil Hubbard te za gudačkim instrumentima, klavijaturama i klavirom Paul Carrack.

Popis pjesama: 1. In the Midnight Hour | 2. Oh Yeah (On the Radio) | 3. Same Old Scene | 4. Flesh and Blood | 5. My Only Love | 6. Over You | 7. Eight Miles High | 8. Rain, Rain, Rain | 9. No Strange Delight | 10. Running Wild.

Goran Čelig