You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Doživjeti stotu rock-benda Bijelo dugme

Godišnjica objavljivanja albuma Doživjeti stotu rock-benda Bijelo dugme

“Doživjeti stotu”, objavljen na današnji dan, 12. prosinca 1980. godine, peti je studijski album legendarnog rock-benda Bijelo dugme, koji će, među ostalim, ostati zapamćen jer je sastav počeo mijenjati glazbeni pravac ustupivši mjesto nadolazećem novom valu.

Materijal za album bio je pripreman Bregovićevoj kući na Jahorini. U prosincu objavljuju singl sa skladbama “Dobro vam jutro, Petrović Petre” i “Na zadnjem sjedištu moga auta”, koja odmah biva zabranjena za radijsko emitiranje zbog stiha “… sve u finu materinu…”, za koji se smatralo da je neprikladan. Bilo je i mnogo pritužbi na ovitak albuma koji je napravio Mirko Ilić, a koji je prikazivao plastičnu operaciju ženskih grudi. Na albumu se nalazilo deset skladbi koje je producirao sam Goran Bregović.

Novi val dominira jugoslavenskom rock-scenom početkom osamdesetih, a Bregin su odgovor na njega skladbe “Ha ha ha” i “Tramvaj kreće”, u kojima je promijenio aranžmane starih pjesmama i pokušao ih učiniti što modernijima. U skladu sa stilom novog vala, članovi sastava skraćuju kosu, a Željko Bebek brije brkove (“… da liči na Pankrte…”, kako pjeva Štulić). Turneja s albumom “Doživjeti stotu” započinje u Sarajevu, a završava u Kulušiću, gdje će snimiti materijale za drugi koncertni album, naslovljen “5. april ’81”.

Četiri godine poslije na isti dan, 12. prosinca, izlazi i čuveni album “Bijelo dugme” (sedmi, ne prvi), prvi put bez Jugotona i Željka Bebeka u pratnji. No imao je “Lipe cvatu”, a to je već posve druga priča…

Goran Čelig