You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Dirt rock-sastava Alice in Chains

Godišnjica objavljivanja albuma Dirt rock-sastava Alice in Chains

Na današnji dan, 29. rujna 1992. godine objavljen je album “Dirt” (Columbia), drugi studijski album američkog rock-sastava Alice in Chains. Album je uspio dosegnuti visoko šesto mjesto Billboardove Top 200 ljestvice albuma, a pobrao je iznimno pozitivne kritike. Ove je godine postao peterostruko platinast prodavši se u više od pet milijuna primjeraka, zbog čega je i danas najprodavaniji uradak grupe. Ujedno je i posljednji album sastava koji je snimila izvorna četvorka jer je basist Mike Starr bio izbačen iz benda u siječnju 1993. godine.

S albuma je bilo skinuto čak pet singlova: “Would?”, “Them Bones”, “Angry Chair”, “Rooster” i “Down in a Hole”, a za svaki je bio snimljen i popratni glazbeni spot. Album “Dirt” bio je nominiran za nagradu Grammy u kategoriji najbolje hard-rock izvedbe. Pjesma “Would?” pojavila se na soundtracku filma “Samci” Camerona Crowea, zbog čega će njezin spot biti nominiran za MTV-jevu nagradu u kategoriji najboljeg videozapisa iz filma.

Pjesme s albumu uglavnom govore o depresiji, boli, ljutnji, asocijalnom ponašanju, vezama, ovisnosti o drogama (poglavito o heroinu), ratu, smrti i sličnim temama. U pjesmi “Iron Gland” možemo čuti kako pjeva Tom Araya iz Slayera. Većinu skladbi napisao je gitarist Jerry Cantrell, a pjevač Layne Staley prvi je put samostalno napisao dvije pjesme, “Hate to Feel” i “Angry Chair”, u kojima svira i gitaru.

Rolling Stone pozicionirao je album “Dirt” na 26. mjesto popisa 100 najboljih metal-albuma svih vremena. “Dirt” se također navodi i u knjizi “1001 album koji morate poslušati prije nego što umrete” iz 2005. godine. Recenzenti časopisa Kerrang! proglasili su ga albumom godine, a Guitar World dodijelio mu je titulu najboljega gitarističkog albuma 1992. godine. Loudwire ga je proglasio jednim od najboljih metal-albuma devedesetih, a već spomenuti Rolling Stone 2019. godine postavio na šesto mjesto popisa 50 najboljih grunge-albuma.

Album “Dirt” snimljen je između travnja i srpnja 1992. godine u studijima u Burbanku (Eldorado), Seattleu (London Bridge) i Los Angelesu (One on One) u više nego sjajnoj produkciji slavnog Davea Jerdena (Talking Heads, Frank Zappa, The Rolling Stones, Jane’s Addiction, Red Hot Chilli Peppers…) i samog benda. Grupa je djelovala kao kvartet u sastavu Layne Staley (vokal), Jerry Cantrell (gitara), Mike Starr (bas) i Sean Kinney (bubanj).

Popis pjesama: 1. Them Bones | 2. Dam That River | 3. Rain When I Die | 4. Sickman | 6. Rooster | 7. Junkhead | 8. Dirt | 9. Good Smack | 10. Intro (Dream Sequence) / Iron Gland | 11. Hate to Feel | 12. Angry Chair | 13. Would?

Goran Čelig