You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Demolition ženske grupe Girlschool

Godišnjica objavljivanja albuma Demolition ženske grupe Girlschool

Girlschool je ženski britanski heavy metal sastav koji se ubraja u tzv. New Wave of British Heavy Metal, žanr koji su proslavili bendovi Iron Maiden, Judas Priest, King Diamond…

Enid Williams, Kim McAuliffe i Tina Gayle, sve tri iz južnog Londona, osnovale su 1975. godine ženski sastav koji je izvodio obrade pjesama, a zvale su se Painted Lady. Poslije brojnih promjena članica benda u travnju 1978. godine nazvale su se Girlschool, a prvi singl “Take It All Away” (City Records) objavljuju u prosincu iste godine.

Tijekom tog njihova najkvalitetnijeg razdoblja, od 1978. do 1982. godine, svirale su u najpoznatijoj postavi koju su činile pjevačica i gitaristica Kim McAuliffe, Kelly Johnson, također na gitari, Enid Williams na basu te na bubnjevima Denise Dufort. Kada se za njih zainteresirao poznati producent Vic Maile (Dr. Feelgood, Motörhead), sve je bilo spremno za objavu debitantskog albuma.

Album pod imenom “Demolition” (Bronze) prvi je album tog benda, a objavljen je na današnji dan, 30. lipnja 1980. godine. Izdanje je to kojim su dominirale pjesme poput “Emergency” (koja će uskoro postati redovni dio repertoara legendarnoga Motörheada), zatim spomenuti singl “Take It All Away”, “Race with the Devil” i “Nothing to Lose”.

Iduća će im se godina, 1981., učiniti najplodonosnijom i najslavnijom u karijeri budući da će nizati uspjehe i hvalospjeve, a sve je počelo EP izdanjem “St. Valentine Day Masacre” objavljenim u veljači, na kojem su započele suradnju s Motörheadom, a s kojeg će zauvijek ostati zapamćena njihova zajednička verzija pjesme “Please Don’t Touch”. Uz to u travnju iste godine objavljuju svoje remek-djelo, čuveni album “Hit and Run”, poslije kojega će postati jedan od najtraženijih ženskih rock-sastava.

Poslije tih ranih uspjeha s početka osamdesetih sastav nažalost nije rastao ili postizao značajnije komercijalne uspjehe. Ipak, članice su nastavile s radom i s vremenom postale inspiracija drugim ženskim rock-grupama.

Popis pjesama: 1. Demolition Boys | 2. Not for Sale | 3. Race with the Devil | 4. Take It All Away | 5. Nothing to Lose | 6. Breakdown | 7. Midnight Ride | 8. Emergency | 9. Baby Doll | 10. Deadline.

Goran Čelig