You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma British Steel grupe Judas Priest

Godišnjica objavljivanja albuma British Steel grupe Judas Priest

Na današnji dan, 14. travnja 1980. godine objavljen je slavni “British Steel” (Columbia), šesti studijski album engleskog heavy metal sastava Judas Priest. Bio je to album na kojem smo prvi put mogli čuti Davea Hollanda, koji zamijenio dotadašnje bubnjare Johna Hincha, Alana Moorea, Simona Phillipsa i do tada najdugovječnijeg Lesa Binksa. Holland će se u bendu zadržati do kraja osamdesetih, zaključno s albumom “Ram It Down” (Columbia, 1988.).

“British Steel” nastavio je s komercijalnijim zvukom započetim na prethodnom albumu “Killing Machine”. Iako ne u potpunosti; britanski metalci napustili su mračnu liriku, dominantnu na njihovim prethodnim izdanjima. Rob Halford poslije je rekao da su Judasi tada vjerojatno bili inspirirani zvukom AC/DC, s kojima su nastupali na nekim koncertima na europskoj turneji 1979. godine.

Inače, “British Steel” snimljen je tijekom prosinca 1979. u Tittenhurst Parku, u kući u kojoj je Ringo Starr imao studio, nakon neuspjelog pokušaja u studiju Startling. Fenomenalnu produkciju potpisuje Tom Allom. Nakon objave album “British Steel” prodavao se u Velikoj Britaniji po sniženoj cijeni od 3,99 funti, a u oglasima u tadašnjim glazbenim tiskovinama nazvan je “British Steal”. Za singlove odabrane su pjesme “Breaking the Law”, “United” i “Living After Midnight”.

Album je ponovno remasteriran i objavljen 2001. godine, pri čemu su dodane još dvije pjesme: “Red, White, and Blue” (napisana u vrijeme nastanka albuma “Turbo”) te “Grinder”, snimka uživo nastala 5. svibnja 1984. godine na koncertu u Los Angelesu u sklopu turneje “Defenders of the Faith”.

Judas Priest započeli su turneju u Americi 2009. godine kojom su obilježavali 30. godišnjicu banda svirajući prvi put “British Steel” uživo u cijelosti. Učinili su to prije i s albumima “Defenders of the Faith” i “Rocka Rolla” , ali je samo “British Steel” sviran po originalnom LP redoslijedu. Trideseta godišnjica izdanja obilježena je u kolovozu 2009. godine objavom DVD-a i CD-a koji su donijeli snimku koncerta Judas Priesta snimljenog uživo 17. kolovoza 2009. u Seminole Hard Rock Areni na Floridi.

Album je dobio vrlo pozitivne kritike, a AllMusic dodijelio mu je pet zvjezdica (od pet) objasnivši svoj stav time da je “British Steel” započeo slavne dane heavy metala osamdesetih. Među klasike uvrstio je brze i kaotične skladbe “Rapid Fire” i “Steeler”, plus izuzetno efektnu “Metal Gods”.

Judas Priest te 1979./80. godine svirao je u sastavu: Rob Halford (vokal), K. K. Downing (gitara), Glenn Tipton (gitara), Ian Hill (bas) i spomenuti Dave Holland (bubanj).

Popis pjesama: 1. Breaking the Law | 2. Rapid Fire | 3. Metal Gods | 4. Grinder | 5. United | 6. Living After Midnight | 7. You Don’t Have to Be Old to Be Wise | 8. The Rage | 9. Steeler.

Goran Čelig