You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma Bark at the Moon Ozzyja Osbournea

Godišnjica objavljivanja albuma Bark at the Moon Ozzyja Osbournea

Na današnji je dan, 15. studenog 1983. godine Ozzy Osbourne objavio treći samostalni album “Bark at the Moon” (Epic). Na njemu je radio s pokojnim gitaristom i prijateljem Randyjem Rhodesom. Da bi izvršio ugovorne obaveze, Osbourne je morao izdati album uživo. Objaviti materijal s koncerata snimljenih s pokojnim Rhodesom Ozzy je smatrao apsolutno neetičnim. Kako bi ispunio ugovor, Ozzy je angažirao novoga gitarista Brada Gillisa, s kojim je snimio live-album “Talk of the Devil” (američka se inačica zvala “Speak of the Devil”), album koji se u cijelosti sastojao od materijala Black Sabbatha. Ipak nije izbjegao optužbe za neetičnost – Ozzyja je kritizirao Tony Iommi tvrdeći kako Ozzy nije autor svih pjesama iako je njegovo ime u tom svojstvu navedeno na svim albumima grupe od 1970. do 1978. godine.

Novi gitarist za snimanje albuma “Bark at the Moon” postat će djelomični Japanac Jake E. Lee pridruživši se basistu Bobu Daisleyju, bubnjaru Tommyju Aldridgeu i klavijaturistu Donu Aireyju. Lee je studirao klavir još kao dijete, ali njegova mladalačka strast za gitarom postupno je nadjačala njegovo zanimanje za klasičnu glazbu. Od klasike Jake je naslijedio ozbiljan, profesionalni odnos prema glazbalu odnosno mnogo je sati svakodnevnoga vježbanja razvilo njegovu tehniku sviranja gitare.

Naslovna pjesma albuma “Bark at the Moon” govori o živom biću (vukodlaku) koje se vratilo tražeći osvetu onima koji su ga prezirali i odveli u grob. U spotu Ozzy glumi ludog znanstvenika zatvorenog u umobolnicu. S prozora vidi vukodlaka kako ga promatra.

Stilski je album “Bark at the Moon” bio mekši zvukom od prethodnika, bliži soft-metalu, ali pjesma “Rock ‘n’ Roll Rebel” postala je pravom rock-himnom. Album su zajednički producirali Ozzy Osbourne, Bob Daisley i Max Norman.

Popis pjesama: 1. Rock ‘n’ Roll Rebel | 2. Bark at the Moon | 3. You’re No Different | 4. Now You See It (Now You Don’t) | 5. Forever | 6. So Tired | 7. Waiting for Darkness | 8. Spiders.

Goran Čelig