You are currently viewing Godišnjica objavljivanja albuma All Things Must Pass Georgea Harrisona

Godišnjica objavljivanja albuma All Things Must Pass Georgea Harrisona

“All Things Must Pass” (Apple), objavljen na današnji dan, 27. studenoga 1970. godine, treći je solo-album Georgea Harrisona, a prvi nakon službenog raspada The Beatlesa.

Čak trostruki album poslužio je kao utočište za sve njegove pjesme koje nisu uvrštene na ploče slavne liverpulske četvorke. Primjerice “Isn’t It a Pity” nije postala dijelom albuma “Revolver”, a “All Things Must Pass” nije ušla na “Abbey Road”. Naziv albuma i stihove istoimene pjesme George je preuzeo od kineskog filozofa Lao Cea.

George Harrison i Phil Spector koproducirali su album, a brojni su glazbenici bili uključeni u nastanak ploče, poput Erica Claptona, Ringa Starra, Billyja Prestona, Alana Whitea… “I’d Have You Anytime”, koja otvara album, rezultat je autorove suradnje s velikim Bobom Dylanom, s kojim je radio i pjesmu “If Not for You”.

Trostruki LP ubrzo je pobrao slavu i stekao status remek-djela, čime je Harrison postao prvi Beatle koji se i albumom i singlom našao na prvome mjestu američkih i britanskih top-lista. Bila je to pjesma “My Sweet Lord”, za koju je sud poslije presudio kako je ipak rezultat nesvjesnoga kopiranja originalne “He’s So Fine” Ronnieja Macka iz grupe The Chiffons.

Goran Čelig