You are currently viewing Godišnjica kinopremijere ratne drame Vod smrti Olivera Stonea

Godišnjica kinopremijere ratne drame Vod smrti Olivera Stonea

Na današnji dan, 19. prosinca 1986. godine u ograničenu kinodistribuciju u Americi puštena je legendarna ratna drama Olivera Stonea, slavni “Vod smrti” (Platoon).

Chris Taylor (Charlie Sheen) mladi je i naivni Amerikanac koji nakon dolaska u Vijetnam vrlo brzo otkriva da se mora boriti ne samo s Vijetkongom nego i s izjedajućim strahom, fizičkom iznemoglošću i golemom ljutnjom koja buja u njemu. Dočim njegova dva zapovjednika povlače jasnu crtu između rata koji vode s neprijateljem i onoga koji vode među sobom, sukob, kaos i mržnja prožimlju Taylora gušeći mu stvarnost i otupljujući njegove osjećaje za najvažniju ljudsku vrijednost, život…

Američki filmski redatelj Oliver Stone sudjelovao je u vijetnamskom ratu i dobio odličja za hrabrost. Film opisuje doživljaje manje vojne postrojbe u ratu za koji Stone drži da je bio velika američka pogreška. Zbivanja pratimo kroz neku vrstu dnevničke ispovijedi mladog dobrovoljca (Charlie Sheen), koji će tek na licu mjesta shvatiti koliko je njegov idealizam bio naivan i koliko je taj rat strašan. Kako se nižu ratni okršaji, tako se mladi vojnik suočava i s naličjem rata – drogom koju vojnici uživaju i bezrazložnim nasiljem nad civilnim stanovništvom. Te 1967. rat je blizu kambodžanske granice poprimio apokaliptične dimenzije. Mladić je rastrgan između utjecaja dvojice nižih časnika, hladnog i okrutnog profesionalca (Tom Berenger) i, onoliko koliko se to u ratu uopće može biti, humanista (Willem Dafoe). I zbog hiperrealizma kojim je rat prikazan, ali i zbog snažne osude rata, film je dobio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, zvuk i montažu.

Goran Čelig