You are currently viewing Godišnjica kinopremijere komedije Čudesna djevojka Jonathana Demmea

Godišnjica kinopremijere komedije Čudesna djevojka Jonathana Demmea

Na današnji je dan, 7. studenog 1986. godine u američka kina krenula kriminalističko-ljubavna komedija “Čudesna djevojka” (Something Wild), koju je režirao slavni Jonathan Demme. Melanie Griffith, Jeff Daniels i Ray Liotta predvodili su glumačku ekipu, a snimatelj je bio također poznati Tak Fujimoto.

U jednom newyorškom restoranu slučajno se susretnu atraktivna lutalica Lulu (Melanie Griffith) i uštogljeni poslovni čovjek Charles Driggs (Jeff Daniels). Charles je otišao ne plativši račun i Lulu ga uvjerava da su takvi ispadi način na koji on zadovoljava svoje inače duboko skrivene prirodne želje, na primjer seksualne. Privlačna, maštovita i divlja, djevojka ga nagovara da s njom krene u pustolovinu. Lulu, zapravo Audrey Hankel, namjerava odvesti zbunjenog Charlesa na desetogodišnjicu mature kako bi ga predstavila kao svoga uspješnog supruga. Put do Audreyna rodnoga kraja pretvori se u pravu pustolovinu, pri čemu Charlesa šokira, ali i privuče svaki novi ispad neobične suputnice: od nekonvencionalnog seksa do usputne krađe. No zaljubljeni će par upasti u prave nevolje kad ih na odredištu dočeka psihotični Ray (Ray Liotta), Audreyn bivši suprug, nedavno pušten iz zatvora, koji očajnički želi da mu se Audrey vrati…

Film “Čudesna djevojka” nominiran je za tri Zlatna globusa i uspio je osvojiti nagradu Edgar za najbolji scenarij (napisao ga je E. Max Frye).

Goran Čelig