You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Veliki gazda redatelja Lo Weija

Godišnjica kinopremijere filma Veliki gazda redatelja Lo Weija

Na današnji dan, 23. listopada 1971. godine u limitiranoj distribuciji počeo se prikazivati film pod naslovom “Veliki gazda” (Tang shan da xiong | The Big Boss), koji nešto poslije, 30. listopada, ulazi u sva tadašnja hongkonška kina. Bio je to prvi film Brucea Leeja snimljen početkom sedamdesetih u produkciji tvrtke Golden Harvest i producenta Raymonda Chowa, s malim budžetom i bez prevelikih očekivanja. Glavni glumac trebao je biti James Tien (koji u filmu glumi rođaka Hsu Chiena), a tada je bio velika hongkonška zvijezda. No Bruce Lee nametnuo se kao glavni glumac svojim načinom glume i vještinom kung-fua. Jednostavno je bilo jasno da se radi o iznimnoj glumačkoj osobnosti.

Cheng Chao-an (B. Lee) mladi je Kinez iz Guangdonga kojemu ujak nađe posao u tvornici leda u Tajlandu, gdje radi s brojnim rođacima. Cheng oko vrata nosi majčinu ogrlicu koja ga podsjeća na obećanje da se nikada neće tući. I doista, Cheng izbjegava nasilje i popušta čak i kad je izazvan. Jednom zgodom u tvornici se odlomi veliki komad leda iz kojega ispadne vrećica s bijelim prahom. Dvojicu Chengovih rođaka koji su to pronašli zadrži poslije posla predradnik (C. Chen) i ponudi im u zamjenu za šutnju bolji posao. Oni odbiju i kriminalci ih ubiju i zalede. Šef bande, veliki gazda Hsiao Mi (Y. Chieh Han), pokušava zataškati ubojstva, ali Cheng i njegovi preostali rođaci postanu sumnjičavi. Dvojica rođaka, Hsu Chien (J. Tien) i Ah Pei (B. Chan Wu-Ngai), sami odlaze velikom gazdi Miu i pitaju ga što je s dvojicom nestalih rođaka. Mijevo ponašanje sumnjivo im je pa odluče pozvati policiju, ali Mijevi ih ljudi ubiju. U jednom sukobu s Mijevim ljudima Cheng je slučajno ozlijeđen i izgubi kontrolu, umiješa se i premlati nekoliko Mijevih ljudi, a ostali pobjegnu. Svjestan Chengove snage i autoriteta, Mi odluči potkupiti Chenga boljim poslom, alkoholom i prostitutkama. Cheng nasjedne na to i ostali su rođaci razočarani, preziru ga i izbjegavaju. Cheng nalazi drogu i leševe ubijenih rođaka u ledu te se upušta u veliki obračun s Mijevim ljudima, ubije ih većinu – kao i njegova sina. No kad se vrati kući, nađe cijelu obitelj poubijanu…

Film “Veliki gazda” redatelja Lo Weija, koji je u projekt ušao kao zamjena i odmah tražio Brucea Leeja, postao je tada najveći hongkonški hit u svijetu, ali već sljedeće godine nadmašen je drugim Leejevim filmom, “Šaka velikog zmaja”, također u njegovoj režiji. Svjetska slava donosi Bruceu Leeju i prvi holivudski hit, “U zmajevom gnijezdu”, a potom sam režira svoj četvrti i posljednji film “Na zmajevom putu”. Tragična smrt za vrijeme snimanja petog filma, “Zmajeva igra smrti”, obavijena je legendom i tajnom, uzrok smrti nikada nije utvrđen, ali mit koji je stvorio toliko je velik da je čitavu hongkonšku kinematografiju promovirao u svjetsku filmsku silu čijem utjecaju nije uspio izbjeći ni moćni američki Hollywood.

Goran Čelig