You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Američki nindža redatelja Sama Firstenberga

Godišnjica kinopremijere filma Američki nindža redatelja Sama Firstenberga

Na današnji dan, 30. kolovoza 1985. godine u američkim se kinima počeo prikazivati i kod nas jedan od najpopularnijih akcijskih filmova osamdesetih, “Američki nindža” (American Ninja).

Taj tada napeti akcijski uradak kakvog je danas gotovo nemoguće pronaći na filmskom platnu došao je u stilu velikih borilačkih klasika tog doba, a iako je naslovna uloga u početku bila predviđena za Chucka Norrisa, naposljetku ju je odigrao Michael Dudikoff, koji prije početka snimanja nije poznavao gotovo nijedan borilački pokret. No zahvaljujući odličnom poslu Mikea Stonea, koreografa borilačkih vještina, glavni junak, kao i ostali likovi, djeluje poput pravog poznavatelja nindžicua.

Kako bi izbjegao zatvorsku kaznu, Joe Armstrong (Michael Dudikoff) prihvaća sudsku nagodbu i odlazi u američku vojnu bazu na Filipinima. Za jedne od prvih misija napada ga skupina pobunjenih nindžâ, koje predvodi opasni trgovac oružjem Ortega, čija je namjera ukrasti zalihe oružja američke vojske radi preprodaje i krijumčarenja. U središtu napada slučajno se nađe i pukovnikova kći (Judie Aronson), koju Armstrong spašava i vraća u bazu. Ortega planira osvetu i šalje čitavu vojsku nindžâ da smaknu Armstronga i otmu pukovnikovu kćer.

Redateljskom palicom solidno je dirigirao Sam Firstenberg, koji je uspio svaku sekvenciju filma ispuniti napetošću. Firstenberg je već imao iskustva s takvim tipom, kao i temom filma jer je dvije godine prije toga potpisao kultni “Nindža osvetnik”. Ljubitelji borilačkih vještina i dobre akcije i danas se odlično zabavljaju uz taj naslov, koji je stekao pravi kult te dobio čak četiri nastavka…

Goran Čelig