You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Tarzanov bijeg redatelja Richarda Thorpea

Godišnjica kinopremijere filma Tarzanov bijeg redatelja Richarda Thorpea

Na današnji dan, 6. studenog 1936. godine u američkim se kinima prvi put prikazao film “Tarzanov bijeg” (Tarzan Escapes). U bivšoj državi prvobitno je bio naslovljen “Tarzan pobjeđuje”. Režirali su ga Richard Thorpe, John Farrow, James C. McKay, George B. Seitz i William A. Wellman, a scenarij je na osnovi pustolovnih romana o Tarzanu koje je napisao Edgar Rice Burroughs osmislio Cyril Hume.

“Tarzanov bijeg” treći je dio Metro-Goldwyn-Mayerove serije pustolovnih filmova o tada iznimno popularnom prašumskom junaku kojega je tumačio slavni Johnny Weissmuller. Radnja filma počinje kada Jane (Maureen O’Sullivan) dvoje rođaka pokušaju nagovoriti da se vrati u civilizaciju…

Peterostruki olimpijski pobjednik u plivanju Johnny Weissmuller i lijepa Maureen O’Sullivan predvode glumačku ekipu koju još čine John Buckler, Benita Hume, William Henry, Herbert Mundin, E. E. Clive, Darby Jones, Everett Brown, Johnny Eck i Monte Montague, a film i danas dobro kotira na modernim filmskim ljestvicama i rado je gledan.

Goran Čelig