You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Stela redatelja Petra Krelje

Godišnjica kinopremijere filma Stela redatelja Petra Krelje

Na današnji dan, 29. svibnja 1990. godine u domaća je kina pušten film “Stela” redatelja i scenarista Petra Krelje.

Dvadesetogodišnju Stelu nakon još jednog pokušaja bijega socijalni radnici odlučuju preseliti iz svoje ustanove u dom za problematične socijalne slučajeve na otoku Cresu. Na putu je prati Mato Erceg, mladi socijalni radnik koji iza Steline buntovne vanjštine vidi osjetljivu djevojku koja je žrtva neraščišćenih obiteljskih sukoba. U odluci da joj pomogne, on prekoračuje pravila službe…

Zanemarena, maltretirana i socijalno neprilagođena djeca čest su motiv igranih i dokumentarnih filmova vrsnog filmskog autora Petra Krelje. Mnogi od tih filmova vrte se oko znamenite Prihvatne stanice koja se nalazila blizu Glavnog kolodvora u Zagrebu. Film “Stela” sadržajno sliči Kreljinu dokumentarnom remek-djelu “Povratak”, u kojem prikazuje pokušaje socijalnog radnika da udomi djevojčicu iz Prihvatne stanice.

Krelja je napravio film ceste s elementima krimića, socijalne drame i melodrame te glumačke uloge podijelio mladim zvijezdama Žarku Lauševiću, Davoru Janjiću i Anji Šovagović- Despot, a u ulozi dječaka Luke pojavljuje se današnji redatelj Ivan Goran Vitez, zbog čega je film imao solidan uspjeh kod publike i kritike. Krelju kao autora više od žanrovske atraktivnosti zanima suosjećajni prikaz mladih (i odraslih) ljudi koji se bore za svoje dostojanstvo pa je Stela ponajprije humanistička posveta ljudima i njihovoj vrijednosti.

Film je na Pulskom filmskom festivalu osvojio nagradu žirija publike Studijev Jelen, a posebnim su priznanjima nagrađeni glumci Davor Janjić i Anja Šovagović-Despot.

Goran Čelig