You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Rat Roseovih glumca i redatelja Dannyja DeVita

Godišnjica kinopremijere filma Rat Roseovih glumca i redatelja Dannyja DeVita

Student prava Oliver Rose (Michael Douglas) i gimnastičarka Barbara (Kathleen Turner) upoznali su se na aukciji i zaljubili na prvi pogled. Iste su večeri završili u krevetu, a ubrzo su se vjenčali i dobili dvoje djece. Unatoč tomu što su živjeli skromno, ljubav je cvjetala i bili su sretni. Uskoro je Oliverova karijera napredovala pa se obitelj preselila u prekrasnu luksuznu vilu i počela živjeti na visokoj nozi. Obiteljska idila sada se zadržavala samo na površini, a ljubav je počela ustupati mjesto nesnošljivosti i zajedljivosti. Oliver je naporno radio u odvjetničkom uredu, a Barbara je dane provodila kao kućanica, i to ju je izjedalo. Zamrzila je svoj život i Olivera te zatražila razvod. Počela je brakorazvodna parnica u kojoj je borba za vlasništvo nad kućom pretvorila supružnike u smrtne neprijatelje, a sredstva obračuna nadmašila su i najmaštovitije mogućnosti…

“Rat Roseovih” (The War of the Roses), nazvan katkad i “Rat ruža”, pojavio se u kinima na današnji dan, 8. prosinca 1989. godine. Istodobno je tmuran, depresivan, prilično sarkastičan i smiješan pogled na ljubav i bračnu idilu te mržnju i pakao zajedničkog života. Danny DeVito, slavni američki glumac (Batman se vraća, Krupna riba) i priznati redatelj (Hoffa), odabrao je vrlo dobar književni predložak (scenarij Michaela Leesona utemeljen je na romanu Warrena Adlera) kako bi se osvrnuo na tamnu stranu inače idealiziranog bračnog života. Odbacujući patetiku i pretjeranu ozbiljnost, DeVito je transformaciju ljubavi u mržnju popratio izrazito efektnim, najčešće verbalnim, a katkad i fizičkim humorom. Krajnja tragedija time nije izgubila na intenzivnosti i ozbiljnosti. Dapače, željeni je efekt postignut, a pouka, iako prezentirana na izrazito zabavan i pomalo neuobičajen način, i dalje je potpuno jasna.

Douglas i Turner neponovljivo su odigrali supružnike, a ovo im je, nakon “Lova na zeleni dijamant” i “Dragulja s Nila”, treći film u kojem su glumili zajedno s Dannyjem DeVitom.

Pohvale zaslužuje i DeVitova fantastična režija te umijeće da, pametno iskorištavajući dramaturšku strukturu, događajima na filmu podari prijeko potreban smisao i uvjerljivost.

Film je bio nominiran za tri Zlatna globusa (najbolji film – komedija, glumac i glumica), BAFTA-u (najbolji adaptirani scenarij) i Zlatnog medvjeda na međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu (Danny DeVito), a osvojio je njemačku nagradu Golden Screen.

Goran Čelig