You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Kvaka 22 redatelja Mikea Nicholsa

Godišnjica kinopremijere filma Kvaka 22 redatelja Mikea Nicholsa

Na današnji dan, 24. lipnja 1970. godine u američkim kinima počeo se prikazivati film “Kvaka 22” (Catch-22), nastao prema istoimenom kultnom antiratnom satiričnom romanu Josepha Hellera (1961.) u režiji hollywoodskog veterana Mikea Nicholsa (Tko se boji Virginije Woolf, Diplomac, Zaposlena djevojka).

“Kvaka 22” možda je najpoznatiji američki antiratni roman. Prilikom izlaska podijelio je kritiku, ali nedugo potom dosegnuo je kultni status. Radnja je smještena na talijanskom otoku Pianosa, s kojeg polijeću američki bombarderi. Glavni je lik kapetan Yossarian, koji je trenutačno u bolnici zbog nečega poput žutice. To što se ne radi o pravoj žutici najviše muči njegove liječnike, koji ga drže pod kontrolom u nadi da će potpuno oboljeti i tako postati “sposoban” za liječenje. Yossarian je odlučio ostatak rata provesti u bolnici jer je zaključio da ga “oni” žele ubiti. Tko su “oni” – njemački vojnici koji pucaju u njegov avion dok po njima baca bombe ili zapovjednik koji konstantno povećava broj letova koje piloti moraju obaviti prije otpusta – Yossarianu je sasvim svejedno. On smatra da samo luđaci žele letjeti u borbenim misijama, ali ubrzo shvaća da postoji kvaka: “Bila je to samo jedna kvaka, i to Kvaka 22, koja je specificirala da je skrb za vlastitu sigurnost pred opasnostima koje su stvarne i neposredne proces racionalnog duha. Orr je bio lud i mogao je biti pošteđen letenja. Trebao je samo zatražiti da bude pošteđen, ali čim bi zatražio, ne bi više bio lud i morao bi i dalje izvršavati borbene zadatke. Orr bi bio lud kad bi izvršavao borbene zadatke, a duševno zdrav kad ih ne bi izvršavao, ali ako je bio zdrav, morao ih je izvršavati. Ako ih je izvršavao, bio je lud pa nije morao, ali ako ih nije htio izvršavati, bio je duševno zdrav i morao je. Yossarian je bio duboko potresen apsolutnom jednostavnošću te klauzule Kvake 22 i zazviždao je u znak divljenja.”

Adaptacija romana koju potpisuje Mike Nichols nije dosegnula popularnost knjige unatoč tome što se u njoj pojavljuje cijeli niz popularnih glumaca kao što su Anthony Perkins, Martin Sheen, Jon Voight i Orson Welles. Glavnu ulogu kapetana Yossariana odigrao je briljantni Alan Arkin. Film je naišao na financijske probleme zbog skupih scena leta bombardera i zbog toga si Nichols nije mogao priuštiti statiste. Upravo taj manjak ljudi peokrenuo je u svoju korist pa je praznina kojom film obiluje gotovo nadnaravna. Poruka romana u potpunosti je zadržana iako je Nichols morao skratiti neke scene i zanemariti sporednije likove. Najduhovitiji dijalozi iz knjige savršeno su se uklopili u taj vizualno impresivan uradak koji nas još jedanput uči o strahotama rata i ljudskoj gluposti.

Goran Čelig