You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Krvopijci redatelja Dejana Šorka

Godišnjica kinopremijere filma Krvopijci redatelja Dejana Šorka

Na današnji dan, 20. srpnja 1989. godine u domaćim kinima počeo se prikazivati film “Krvopijci” scenarista i redatelja Dejana Šorka (Mala pljačka vlaka, Dva igrača s klupe).

Dok Zagrebom kolaju priče o vampiru koji napada usamljene žene, u psihijatrijsku ordinaciju dr. Franza Glogowecza u usamljenoj vili na Gornjem gradu dolazi noćni posjetilac Teobald Majer. On je uvjeren da je vampir iz 16. stoljeća, a da je obitelj Franje Glogovca (pravo ime Franza Glogowecza) nekad bila čuvena po lovcima na vampire. Franz ga doživljava kao ekscentrika, ali njegova supruga Barbara, kojoj se došljak iznimno dopadne, drukčijeg je mišljenja…

Redatelj Dejan Šorak voli se ironijski poigravati sa žanrovima, a u “Krvopijcima” to je učinio sa žanrom horora. Nešto između parafraze i parodije žanra, kako ih je nazvao teoretičar i povjesničar sedme umjetnosti Ivo Škrabalo, “Krvopijci” su film u kojem se izmjenjuju scene istinske strave sa scenama u kojima se ismijavaju vampiri i svi oni koji vjeruju u njih.

Film posjeduje i suptilni politički podtekst u kojem vampiri opet imaju dvojaku ulogu – istodobno predstavljaju simbole bunta i paranoje.

Uloge tumače Danilo Lazović, Ksenija Marinković, Maro Martinović, Danko Ljuština, Zlatko Vitez, Ranko Zidarić, Asja Potočnjak, Krešimir Zidarić, Vitomira Lončar i drugi.

Goran Čelig