You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Flash Gordon redatelja Mikea Hodgesa

Godišnjica kinopremijere filma Flash Gordon redatelja Mikea Hodgesa

Na današnji dan, 5. prosinca 1980. godine u američka je kina puštena filmska ekranizacija popularnog američkog znanstvenofantastičnog stripa “Flash Gordon”, nastalog 1934. godine. Unatoč propasti na kinoblagajnama, film se danas smatra kultnim klasikom.

Popularni igrač nogometa sa Zemlje Flash Gordon putuje svemirom u pratnji Dale Arden i profesora Zarkova. Stižu na planet Mongo, kojim vlada zli car Ming. On već neko vrijeme uzrokuje prirodne katastrofe na Zemlji, a konačni mu je cilj uništiti čitav planet, koji vidi kao prijetnju. Da bi ga zaustavio, Flash će morati ujediniti narod planete Mongo. Ming pak otima Dale želeći je za suprugu…

Posrijedi je, rekosmo, kultni film koji je teško okarakterizirati i smjestiti u bilo koji žanr. George Lucas bio je zainteresiran za režiju, ali producent Dino De Laurentiis htio je Federica Fellinija, koji ga je hladno odbio. I dok je razočarani Lucas otišao napisati scenarij za vlastitu svemirsku operu koju je nazvao “Ratovi zvijezda”, “Flasha Gordona” naposljetku je režirao Mike Hodges (Omen II, Rulet smrti).

Premda su u sporednim ulogama igrali Timothy Dalton (James Bond) i Bergmanov miljenik Max von Sydow, glavna uloga pripala je malo poznatom Samu J. Jonesu. Glazbu za tu ekranizaciju istoimenog stripa komponirao je jedan od najpopularnijih rock-sastava svih vremena, Queen.

Goran Čelig