You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Družba Pere Kvržice redatelja Vladimira Tadeja

Godišnjica kinopremijere filma Družba Pere Kvržice redatelja Vladimira Tadeja

Na današnji se dan, 26. studenog 1970. godine u jugoslavenskim kinima počeo prikazivati jedan od najslavnijih dječjih filmova svih vremena, legendarna “Družba Pere Kvržice”.

Već godinama seoska vodenica nije u pogonu, a središnji je problem mnogih seljaka. Oni za svoje potrebe moraju iskoristiti parni mlin, što je u interesu njegova vlasnika. Seoski dječaci, na čelu s Perom, osnivaju družbu i zadatak im je sve slobodno vrijeme provesti obnavljajući vodenicu. Na tom putu očekuje ih niz pustolovina, čak i opasnosti…

Pero, Medo, Šilo i Milo Dijete četvorica su članova družbe, ali i vrijedni dječaci. Ne boje se nikakva fizičkog posla, a znaju i čuvati mnoge tajne. Njihova će tajnovitost i pustolovni duh taj film pretvoriti u niz uzbudljivih akcija. Režirao ga je Vladimir Tadej po romanu Mate Lovraka, a u glavnim su se ulogama pojavili Inge Apelt, Adem Čejvan, Boris Dvornik, Antun Nalis i Mladen Vasary.

Taj dječji filmski klasik zabavan je i svevremenski uradak o prijateljstvu i snazi zajedništva pa je podjednako zanimljiv i mlađim i starijim generacijama.

Goran Čelig