You are currently viewing Godišnjica kinopremijere filma Carlitov način redatelja Briana De Palme

Godišnjica kinopremijere filma Carlitov način redatelja Briana De Palme

Nakon što su u jednakoj mjeri šokirali i oduševili kritiku i publiku brutalnim prikazom uspona i pada jednoga gangstera u filmu “Lice s ožiljkom”, slavni redatelj Brian De Palma (Carrie, Nedodirljivi) i nezamjenjivi glumac Al Pacino (Kum, Miris žene) ponovno su se sastali deset godina poslije kako bi u filmu “Carlitov način” (Carlito’s Way) zavirili nešto dublje u gangstersku psihu. “Carlitov način” počeo se prikazivati u američkim kinima na današnji dan, 10. studenog 1993. godine.

Njujorški Portorikanac Carlito Brigante (A. Pacino) trebao je zbog dilanja droge odslužiti trideset godina zatvorske kazne, ali zahvaljujući utjecaju odvjetnika i prijatelja Kleinfelda (Sean Penn) pušten je na slobodu nakon pet godina. Odlučio je prekinuti s prošlošću pa sada vodi noćni klub kako bi zaradio dovoljno novca da se jednom zauvijek makne s njujorških ulica. Sanja o tome da sa sobom povede i voljenu Gail (Penelope Ann Miller), s kojom je naglo prekinuo vezu prije nego što je otišao u zatvor. No Carlito je svjestan da taj san o bijegu nije lako ostvariti. Sile su podzemlja jake, a s one su strane zakona povukle i njegova odvjetnika, koji se dok je Carlito bio u zatvoru zamjerio mafiji jer im je ukrao milijun dolara. Kad mu mafijaši zapovijede da izbavi njihova šefa iz zatvora, Kleinfeld se obrati Carlitu za pomoć. Carlito zna da to ne može dobro završiti, ali zbog osjećaja lojalnosti ipak mu odluči pomoći…

Zahvaljujući izvrsnom scenariju Davida Koeppa (Zmijske oči, Soba panike), rađenom prema romanima “Carlito’s Way” i “After Hours” Edwina Torresa, te glumčevoj impresivnoj interpretaciji, Pacinov Carlito Brigante jedan je od najbolje dočaranih filmskih kriminalaca svih vremena. Carlito je okusio gotovo sve što mu je život s onu stranu zakona imao ponuditi. Sada želi okrenuti novi list i pobjeći od prošlosti. No Carlito ne zna za drugi život od gangsterskog, a taj ga je naučio određenom moralnom kodeksu. Pa kako onda napustiti prijatelja kojemu duguje slobodu?

Pacinovo umijeće verbalne i mimičke glume udahnjuje Carlitu životnost i uvjerljivost, ali za dočaravanje gangsterovih moralnih dvojbi i duševnog stanja presudna je njegova naracija, koja balansirajući između sjetne poetike i gorke realističnosti nudi i poneku poučnu mudrost o životu na ulici. Uz Pacina treba posebno pohvaliti Seana Penna (Mistična rijeka), Penelope Ann Miller (Brucoš) te Vigga Mortensena (Gospodar prstenova).

Film nosi jasne tragove De Palmine stilizirane režije, a najviše pozornosti svakako zaslužuju maestralno režirane akcijske scene. Nastupi Seana Penna i Penelope Ann Miller bili su 1994. nominirani za Zlatni globus.

Goran Čelig