You are currently viewing Godišnjica kinopremijere akcijskoga horora Od sumraka do zore Roberta Rodrigueza

Godišnjica kinopremijere akcijskoga horora Od sumraka do zore Roberta Rodrigueza

Dva opasna odmetnika u bijegu otmu propovjednika i njegovo dvoje djece te krenu na jug u sumnjiv meksički bar onamo se sakriti. Uskoro shvaćaju da nisu u tipičnom baru kad lokal počne vrvjeti zlim vampirima… To je ukratko zaplet neobičnoga filma “Od sumraka do zore”.

U akcijskom hororu redatelja Roberta Rodrigueza i scenarista Quentina Tarantina prikazanome u američkim kinima na današnji dan, 19. siječnja 1996. godine Tarantino i George Clooney glume dvojicu do srži loše braće, Setha i Richieja Gecka. Nakon niza pljački iza kojih su ostavili rijeku krvi sadistička braća kreću u Meksiko uživati u plodovima svojih zločina. Da bi prešli preko granice, otmu Jacoba Fullera, udovca propovjednika, i njegovo dvoje djece, Kate i Scotta. Kad se nađu južno od granice, petorka parkira kamper u sumnjivu baru za vozače kamiona, gdje se Seth i Richie trebaju sastati s lokalnim razbojnikom. Nakon nekoliko pića shvate da nisu u tipičnom lokalu jer čitavo mjesto počne vrvjeti opakim krvoločnim vampirima. Unatoč gotovo nikakvim izgledima, Fulleri i Geckovi udruže se u nadi da će poraziti noćna stvorenja…

Film “Od sumraka do zore” (From Dusk till Dawn) režirao je Robert Rodriguez prema scenariju Roberta Kurtzmana i Quentina Tarantina, a glavne uloge odigrali su George Clooney, Harvey Keitel, Juliette Lewis i sam Tarantino. Osvojio je nagrade Academy of Science Fiction, Fantasy & Horror Films, Amsterdam Fantastic Film Festival i MTV Movie.

Goran Čelig