You are currently viewing Amon Amarth u srpnju u Hrvatskoj
Amon Amarth, 2022. (snimka: LAA promo)

Amon Amarth u srpnju u Hrvatskoj

Švedski metal-sastav Amon Amarth, čija popularnost na globalnoj sceni neprestano raste, dolazi na zagrebački stadion Šalata u utorak, 4. srpnja.

Sedam godina nakon posljednjega koncerta u Zagrebu Amon Amarth u Hrvatsku se vraća u sklopu velike svjetske turneje koja prati aktualni album “The Great Heathen Army”. Bend je u međuvremenu nevjerojatno porastao nastupajući samo u velikim arenama i na stadionima uz ogromnu, fascinantnu produkciju koja se naslanja na vikinške motive njihovih pjesama.

Zadnja zagrebačka svirka održana je u rasprodanoj Tvornici kulture, a ovaj će put grupa napasti omiljeni gradski open-air koncertni prostor, stadion Šalata.

Amon Amarth neprikosnoveni su kraljevi vikinškog heavy metala. Na svjetskoj glazbenoj sceni ne postoji nitko iznad njih. Osnovani u Tumbi u Švedskoj 1992. godine, tri desetljeća stvarali su naslijeđe gromoglasnog, himničnog death-metala utemeljenog na mitovima iz vikinške povijesti, folklora i kulture. Od njihova underground hit-debija “Once Sent from the Golden Hall” Amon Amarth nezaustavljiva su kreativna sila. S jedinstvenim i nepogrešivim zvukom koji kombinira najbolje od nekoliko epskih vrsta metala, bend je postao poznat po ratničkim himnama i eksplozivnim, teatralnim nastupima uživo koji na stadionskim koncertima hvataju dodatnu dimenziju.

Albumima kao što su nadaleko hvaljeni “Twilight of the Thunder God” i konceptualni “Jomsviking” Šveđani su se pokazali kao dosljedni kreatori novih standarda za heavy metal. Konačno ubirući plodove napornog rada, Amon Amarth sada se smatraju jednim od najvitalnijih i najmoćnijih live-izvođača u svijetu death-metala. Od vodećih festivala diljem Europe do koncerata na Slayerovoj posljednjoj turneji po Sjedinjenim Državama 2019. godine, odali su počast avanturističkom etosu vikinških predaka noseći svoju glazbu svuda po svijetu.

Goran Čelig