You are currently viewing The Cult u lipnju na novom koncertu u Zagrebu!
The Cult, 2007. (snimka: The Cult promo)

The Cult u lipnju na novom koncertu u Zagrebu!

Britanska rock-institucija The Cult vraća se u Zagreb, na stadion Šalata, u petak, 30. lipnja 2023. godine.

Točno šest godina nakon nastupa na krcatoj Šalati legendarni bend dolazi na omiljeni gradski prostor na otvorenom i dalje predvođen osnivačima i glavnim autorskim polugama Ianom Astburyjem i Billyjem Duffyjem. The Cult u Zagreb dolazi u sklopu velike turneje koja ga na krilima novog abuma “Under the Midnight Sun” vodi po Europi i Ujedinjenome Kraljevstvu.

Aktualni jedanaesti album potvrđuje da je The Cult kultno ime rocka, a mediji se slažu u tome. Metal Planet Music novi album koji opisuje svijet oko nas naziva trijumfalnim, a Ghost Cult Mag kaže kako njime bend potvrđuje da je vrhunski. Ultimate Classic Rock hvali osam pjesama i vječni fenomen Duffyjeve gitare i Astburyjeva baritona, Louder Sound veli da se The Cult vraća najboljoj verziji sebe, a Pop Matters da “Under the Midnight Sun” spada u ključne albume benda.

Kao jedan od najvećih hard-rock bendova svih vremena, The Cult je gradio povijest žanra i upisao se u glazbene enciklopedije singlovima poput “She Sells Sanctuary”, “Rain”, “Fire Woman”, “Sweet Soul Sister”, “Lil’ Devil” ili “Wild Flower”. Veliki open-air spektakl na Šalati bit će prilika za podsjećanje na četiri desetljeća karijere jednog od najboljih rock-bendova i miljenika domaće publike.

The Cult je osnovan 1983. godine i u samo nekoliko sezona sastav je postao globalna senzacija predvođen karizmatičnim Ianom Astburyjem, jednim od najprepoznatljivijih figura rock-glazbe, a četiri kultna albuma zacementirala su njihove pozicije u glazbenim enciklopedijama. Jedno su od najvećih glazbenih imena od sredine osamdesetih naovamo, ne postoji rock-klub koji nije zavrtio njihove pjesme, a bend i dalje puni najveće koncertne arene diljem planeta.

Glavnu ulogu u njihovu izričaju odigrao je post-punk / goth-rock oplemenjen duhovima Doorsa, Led Zeppelina i AC/DC te misticizmom Indijanaca, koji su prisutni kao stalna Astburyjeva inspiracija u tekstovima. Prvi album “Dreamtime” iz 1984. lansirao je bend u Velikoj Britaniji, a uslijedio je album “Love”, nesumnjivo jedan od najvažnijih uradaka u povijesti rock-glazbe, uz singlove “She Sells Sanctuary” i “Rain”. Treći album “Electric” nastavio je uspjeh benda uz hard-rock zvuk, stvorio ogromnu fan-bazu u Americi te ušao na popis najboljih 40 albuma, uz singlove “Love Removal Machine”, koji je postao megahit, i “Lil’ Devil”. Uslijedio je trijumfalni “Sonic Temple”, najuspješniji album The Culta, sa singlovima “Fire Woman” i “Sweet Soul Sister”, koji su ga katapultirali među najboljih deset američkih albuma.

Sve te hitove obožavatelji će čuti 30. lipnja na Šalati, uz predstavljanje pjesama s najnovijeg albuma “Under the Midnight Sun”. Prodaja ulaznica počinje danas (petak, 31. ožujka) po cijeni od 39 eura. Od 16. travnja do 29. lipnja cijena će iznositi 43 eura, a na dan koncerta 47 eura.

Goran Čelig