You are currently viewing Sutra počinje Zagrebački filmski festival

Sutra počinje Zagrebački filmski festival

U nedjelju, 23. listopada u kinu SC otvara se jubilarno 20. izdanje Zagrebačkog filmskog festivala. Ovogodišnji ZFF u osam dana predstavit će 115 filmova iz cijeloga svijeta u 11 programa te ugostiti niz uglednih regionalnih i svjetskih filmaša.

Naglasak je glavnog programa po običaju na debitantskim i drugim filmovima autorica iz cijeloga svijeta, a posebnost rođendanskog izdanja jest rekordan broj prvijenaca domaćih autora. Festival u nedjelju u 20 sati kinu SC otvara hrvatska premijera filma Sigurno mjesto Jurja Lerotića, a od utorka do četvrtka na popodnevnim (13 h) i večernjim (21 h) projekcijama u kinu Tuškanac gledatelje očekuju premijere domaćih filmova Garbure Josipa Žuvana, Tragova Dubravke Turić i Strica redateljskog dvojca Kapac – Mardešić.

ZFF u Zagreb dovodi niz relevantnih svjetskih imena, od Cristiana Travagliolija, europskim Oscarom ovjenčana montažera vizualnih remek-djela Paola Sorrentina, i Zlatka Burića, hrvatsko-danskog glumca (Diler, Slatke prljave stvari, Ne gledaj mi u pijat, Trokut tuge), koji će na ZFF-u održati masterclass-predavanja, do Colma Bairéada, irskog redatelja koji će predstaviti svoj debitantski film Tiha djevojka, klasičnu priču na irskom jeziku koja je već rastopila srca brojnih gledatelja.

Međunarodnim gostima pridružit će se niz regionalnih i hrvatskih autora, glumaca i profesionalaca poput makedonske redateljice Teone Strugar Mitevske (Najsretniji čovjek na svijetu), BiH redatelja Pjera Žalice (Praznik rada), čiji je film Gori vatra prije 20 godina otvorio prvo izdanje Zagrebačkog filmskog festivala, Mikija Manojlovića (Stric), Ksenije Marinković, Marije Škaričić (Tragovi), Ivane Roščić (Stric, Garbura), Gorana Markovića i Snježane Sinovčić (Sigurno mjesto) te mnogih drugih.

Ovogodišnji ZFF mjesto je na kojem će svatko moći pronaći film za sebe, od revidirane priče o carici Sisi (Korzet) i literarne meditacije o prijateljstvu (Osam planina) do filmova queer-tematike poput pakistanskoga kandidata za Oscara Joyland i drame Mokri pijesak. Ljubitelje europskog filma oduševit će ZFF-ov program Mreža festivala jadranske regije, koji u Muzej suvremene umjetnosti i online donosi četiri filma osebujnih i svježih priča, od sjajne gorko-slatke rumunjske satire Întregalde Radua Munteana, koja propituje granice ljudske dobrote, do šarmantna portugalskog filma o odrastanju, vještičarenju i tugovanju Alma Viva.

Natjecateljski dio programa Festivala završava u subotu proglašenjem pobjednika i projekcijom pobjedničkog filma Cannesa, Trokuta tuge Rubena Östlunda, a filmske projekcije nastavljaju se i u nedjelju, 30. listopada. Festival se održava na pet gradskih lokacija: u kinima Tuškanac, SC i Kinoteka te u MSU i Dokukinu KIC-a.

Tihomir Mršić