You are currently viewing Predstavljanje stripa Bez brkova Davora Schunka

Predstavljanje stripa Bez brkova Davora Schunka

Iako široj javnosti poznat kao zaigran autor, sklon često žrtvovati radnju i sadržaj samoj igri u stripu, Davor Schunk ovaj put uozbiljio je izraz a da pritom nije oduzeo ništa svojoj sklonosti igranja prizorima koje dočarava. Mika, glavni lik stripa Bez brkova, priglupi je bauštelac bez ambicija i želja koje izlaze izvan granica osnovne biološka rutine – posao, parenje, gostionica – no rođen bez ijedne dlake na tijelu. Zaplet nastaje kad mu se rodi sin s brkovima (što biološki čak nije ni nemoguće). U tom trenutku Schunk počinje portretirati Miku dodajući njegovu robusnom karakteru i element zbunjenosti, što spajanjem te dvije osobine, kao i u stvarnosti, dovodi do triper-kombinacije – junak postaje groteskan i vlastita ga ograničenja na kraju odvode u njemu jedino moguće ponašanje – nasilje kao reakciju na sve što mu se događa.

Iako zaplet možda djeluje bizarno (kao što mnogi zapleti u životu jesu), Schunk uspješno kontrolira vođenje radnje pametno izbjegavajući formalno pretvaranje nemogućeg u moguće i obrnuto bez skurilnih prijelaza. Na taj način svu neočekivanost i neharmoničnost Mikina života i stvarnosti sabija unutar glavnog junaka zadržavajući pametno grotesknost radnje samo na njemu, što radnju čini zanimljivijom, jer život oko Mike zapravo se odvija normalno. Koliko je to za takvu skupinu pojedinaca moguće, naravno.

Iako rođenje sina s brkovima možda zvuči kao apsurdan zaplet, autor, u prijašnjim radovima ponekad sklon pretjerivanju u nametanju zaigranosti, ovaj put pametno i osmišljeno izbjegava invaziju nepotrebnih bizarnosti, šala samo radi šale i trivijalnosti, prikazujući kroz Mikinu priglupost njegovu potpunu otuđenost od svega, koja kulminaciju doživljava već u prvoj epizodi kada glavni junak potpunim nerazumijevanjem ipak na neki način prihvaća sinove brkove. Iako ni sam ne shvaća brani li time sina ili sebe. Normalnu obiteljsku situaciju svakako ne, jer za to bi Mika trebao imati formiranu kakvu-takvu emotivnu inteligenciju.

Bez brkova je lijep, humoran, nebanalan strip gdje Schunk pametno i s mjerom vodi radnju, tako da čovjeka počinje zanimati kako se život iritantno priglupog Mike dalje nastavlja. Pa baš ta zainteresiranost za daljnje nevolje lika, ipak ne toliko i sudbinu, jer čitatelj mu poželi nastavak nevolja, daje stripu dodatnu vrijednost. Pamti ga se.

O autoru
Davor Schunk, samostalni umjetnik (HZSU), rođen je 30. travnja 1970. godine u Virovitici, gdje je završio srednjoškolsko obrazovanje. Nakon studija dizajna na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu radi kao senior-dizajner i mentor ilustratorima u izdavačkoj kući Školska knjiga. Godine 2003. osniva studio vizualnih komunikacija Definicija. Članom HZSU-a (Hrvatska zajednica samostalnih umjetnika) postaje 2013. godine. Stripove je počeo crtati u ranom djetinjstvu, crta ih i sada. Uz organizaciju zahtjevnog festivala stripa Fra Ma Fu 2009. godine u Virovitici inicijator je i urednik strip-fanzina Striptokok. Objavljivao je stripove, ilustracije i pjesme u dječjim časopisima (Smib, Prvi izbor, Radost, Junior-film). Sudjelovao je na nekoliko samostalnih i žiriranih izložbi u Hrvatskoj i Europi. Oblikovao je i ilustrirao više početnica i udžbenika za osnovne i srednje škole. Godine 2012. na 23. slavonskom biennalu grafike Osijek dvije njegove table stripa izložene su kao ravnopravna grafička forma. Dugi niz godina uspješno vodi strip-radionice za djecu i odrasle (kulturni klub O grada, Monte librić u Puli, Šibenski festival djeteta, festival Sedam dana stvaranja, Gradske knjižnice i čitaonice…). Autor je knjiga za odrasle Tragovi, Sitna proza 1 i 2, Svijet oko puta, strip-albuma Striptokok i strip-albuma Bez brkova te slikovnica za djecu Sretan svijet / Životinjski bonton, Fućka mi se, Joj kipari, serijal Mika i serijal Miro i Mara kao pisac, ilustrator i dizajner. Od nagrada valja istaknuti Kiklop 2014. godine za knjigu Palac sim i palac tam (ilustracije i dizajn) i Ovca u kutiji za naljepšu slikovnicu 2018. godine za autorsku slikovnicu Fućka mi se.

Igor Čumandra