You are currently viewing Indie-pop bend Belle & Sebastian objavio album Late Developers
Belle & Sebastian: Late Developers © Matador / Beggars Group / Dallas

Indie-pop bend Belle & Sebastian objavio album Late Developers

Škotski indie-pop bend Belle & Sebastian početkom prošlog tjedna predstavio je “I Don’t Know What You See in Me”, najavni singl novog albuma “Late Developers” objavljenog u petak, 13. siječnja za Matador Records.

Snimljen tijekom istih sesija kao i album “A Bit of Previous” (svibanj 2022.), “Late Developers” dolazi poput osunčanog rođaka svog prethodnika. To je svesrdni zagrljaj najsjajnijih tendencija benda koji nije samo svjež i neposredan nego posjeduje i onaj Belle & Sebastian je ne sais quoi grupe koja će uvijek biti tu za vas sa savršenom riječi ili melodijom za trenutak, dok skladno priznaje da je “every girl and boy / each one is a misery” (pjesma “When the Cynics Stare Back from the Wall”).

“Juliet Naked” kanalizira mahnitu energiju sličnu onoj Billyja Bragga, engleskog kantautora i aktivista, s robusnom električnom gitarom i pjesmom Stuarta Murdocha dostojnom nogometnog stadiona. Spomenuta “When the Cynics Stare Back from the Wall” otkriveni je dragulj iz razdoblja prije Belle & Sebastiana iz 1994., nastala uz pomoć Tracyanne Campbell, pjevačice škotskog indie-benda Camera Obscura. “So in the Moment” psihodelični je pop bez daha koji je nedvojbeno jedna od najboljih pjesama vodećega gitarista i pjevača Stevieja Jacksona.

Pjesma “When We Were Very Young” obučena je u jangle-rock stil, gorko-sladak, pobožan i čeznutljiv: “I wish I could be content / with the football scores / I wish I could be content / with my daily chores / with my daily worship of the sublime.”

Sunčana glazbena dispozicija albuma redovito se suočava sa stvarnošću da život i ljubav katkad nisu dobri. Durski akordi na čembalu i klasičnoj gitari lepršaju dok Stuart Murdoch i Sarah Martin lamentiraju u harmoniji, “The world is killing me / I’m out to sea” (pjesma “Will I Tell You a Secret”). Belle & Sebastian oduvijek su imali smisla za spajanje glazbe i teksta kako bi izrazili kaotičnu perilicu emocija koja prati život, a “Late Developers” ima tu lakoću koja vas podsjeća da (po)slušate stručnjake. U pjesmi “Evening Star” Stuart ležerno pokazuje vokalni raspon od dvije i više oktava unutar prve strofe kao da to nije ništa. Ipak, imajte na umu da se nitko ne napreže i da ovdje nema pretencioznosti. Uvijek se osjećate kao da prijatelji u sobi zajedno komuniciraju glazbom i entuzijastično potiču jedni druge da istražuju svaki mogući put sa žarom i ljubavlju.

Nevjerojatno je i nadahnjujuće da bend koji ima toliko dugu karijeru može stvarati glazbu koja djeluje neposredno i učinkovito. I kad govore da “every girl and boy / each one is a misery”, nije im cilj odvući vas u klonulost očaja. Smišljali su planove daleko u tami kako bi stvorili nešto što će biti izneseno na svjetlo. “Late Developers” daje uvjerljiv argument da će vas Belle & Sebastian vječno nagovarati prema unutarnjem miru, savršenom riječi za trenutak ili melodijom koja vas izdiže iz mraka zastrašujuće istine u svijet u kojem si možete dopustiti gledati u sunce, duboko udahnuti i postojati unutar te istine živeći sretno na najbolji mogući način.

Popis pjesama: 1. Juliet Naked | 2. Give a Little Time | 3. When We Were Very Young | 4. Will I Tell You a Secret | 5. So in the Moment | 6. The Evening Star | 7. When You’re Not With Me | 8. I Don’t Know What You See in Me | 9. Do You Follow | 10. When the Cynics Stare Back from the Wall | 11. Late Developers.

Goran Čelig