You are currently viewing Hvaljena komedija Vojvoda od 19. siječnja u hrvatskim kinima

Hvaljena komedija Vojvoda od 19. siječnja u hrvatskim kinima

Godina je 1961. Kempton Bunton, 60-godišnji taksist, krade Goyin portret Vojvode od Wellingtona iz Nacionalne galerije u Londonu. Prva je to (i do sada jedina) krađa u povijesti te ugledne institucije. Kempton šalje informaciju o povratu slavne slike pod uvjetom da vlada uloži više u skrb za starije osobe, nakon čega predvodi kampanju s ciljem pružanja usluge besplatne televizije umirovljeničkoj populaciji. Ono što se zatim događa postaje legendom. Tek 50 godina potom na svjetlo dana isplivat će prava istina – Kempton je ispleo mrežu laži. Jedina istina bila je to da je riječ o dobrom čovjeku koji je odlučio promijeniti svijet i spasiti vlastiti brak. Kako i zašto je iskoristio Vojvodu ne bi li to postigao, posebna je priča. Pred nama je i više nego zoran primjer kako postupci svakoga od nas mogu promijeniti društvo nabolje.

“Igrani film Vojvoda, nastao u tradiciji nezaboravnih komedija studija Ealing, bavi se malim čovjekom koji se istinom obraća centrima moći. Ozbiljna je to priča koju ne treba doživjeti ozbiljno”, napisao je nakon premijere redatelj Roger Michell. Komediju “Vojvoda” (The Duke) u Michellovoj režiji u domaćim kinima možete gledati od 19. siječnja, a u njoj glume Jim Broadbent, Helen Mirren, Fionn Whitehead, Anna Maxwell Martin, Matthew Goode, Jack Bandeira, Aimée Kelly, Charlotte Spencer…

James Broadbent (1949.) priznati je britanski filmski, televizijski i kazališni glumac nagrađen nagradama Oscar, Emmy, Zlatni globus i BAFTA. Oscara je dobio 2001. za ulogu u filmu “Iris”. Od ostalih Broadbentovih uloga izdvajamo one u filmovima “Moulin Rouge!” Baza Luhrmanna, “Brazil” Terryja Gilliama, “Dnevnik Bridget Jones” Sharon Maguire te “Život je sladak” i “Još jedna godina” Mikea Leigha.

Slavna Helen Mirren (1945.) nagrađena je Oscarom, Zlatnim globusom, kao i nagradama Udruženja filmskih glumaca i BAFTA-e za portret kraljice Elizabete II. u filmu “Kraljica” (2006.) velikog britanskog filmaša Stephena Frearsa. Svojim je glumačkim nastupima obilježila filmove “Crni petak za gangstere” Johna Mackenzieja, “Kuhar, lopov, njegova žena i njezin ljubavnik” Petera Greenawaya, “Gosford park” Roberta Altmana i “Ludilo kralja Georgea” Nicholasa Hytnera.

Roger Michell (1956. – 2021.), sin britanskog diplomata, bio je kazališni, televizijski i filmski redatelj. Najveći filmski hit koji Michell potpisuje jest igrani film “Ja u ljubav vjerujem” s Julijom Roberts i Hughom Grantom u glavnim ulogama.

Goran Čelig