You are currently viewing Godišnjica smrti džezista Boška Petrovića

Godišnjica smrti džezista Boška Petrovića

Na današnji dan, 10. siječnja 2011. godine u Zagrebu preminuo je Boško Petrović, hrvatski jazz-vibrafonist i skladatelj te kao voditelj Ljetne jazz-škole Hrvatske glazbene mladeži u Grožnjanu i autor radijskih i televizijskih emisija o džezu istaknuti pedagog i promicatelj moderne glazbe.

Art Farmer, Stan Getz, Clark Terry, Gerry Mulligan, Joe Pass, Joe Turner, Kenny Drew, James Newton, John Lewis i mnogi drugi svjetski poznati džezisti svirali su i surađivali s njim, a osim Kvarteta Boška Petrovića, utemeljenog 1959. godine, u karijeri vodio je Zagrebački jazz-kvintet, Nonconvertible All Stars, B. P. Convention, B. P. Convention Big Band, B. P. Club All Stars i Boško Petrović Trio.

Sa svojim je sastavima i kao solist u drugim ansamblima nastupao širom svijeta i sudjelovao na međunarodnim jazz-festivalima (Newport, Monterey, Montreux…), a svirao je i snimao s našim pijanistima Nevenom Frangešom, Davorom Kajfešom, Vanjom Lisakom i Matijom Dedićem te s pjevačima i sastavima drugih glazbenih žanrova.

Dobitnik je mnogih nagrada i priznanja, primjerice Vjesnikove nagrade “Josip Štolcer Slavenski”, Nagrade Grada Zagreba i Porina za životno djelo.

Tihomir Mršić