You are currently viewing Godišnjica premijere kultnog horor-trilera Kocka

Godišnjica premijere kultnog horor-trilera Kocka

Na današnji dan, 9. rujna 1998. na filmskom festivalu u Torontu premijerno je prikazan kultni horor-triler “Kocka” (Cube, 1997.), koji će te godine i pobijediti na tom festivalu; film koji će poslije osvojiti pet nominacija za nagradu Genie (kanadski Oscar). Pobjednik je i na festivalu znanstvene fantastike u Gerardmeru 1999. Također je osvojio nagradu za najbolji film i najbolje specijalne efekte na festivalu Fantasporto 1999. godine.

Redatelj Vincenzo Natali i scenaristi André Bijelic i Graeme Manson okupili su glumačku ekipu koju su činili Nicole de Boer, Nicky Guadagni, David Hewlett, Andrew Miller, Julian Richings, Wayne Robson i Maurice Dean Wint, u Americi potpuno nepoznate u vrijeme prikazivanja “Kocke”, ali kritičari su ih hvalili; Anita Gates iz The New York Timesa napisala je primjerice da su obavili izvanredan posao u teškim uvjetima.

Šestero neznanaca našlo se istrgnuto iz svakodnevnog života, uhvaćeno u klopku nadrealnog zatvora, u naizgled beskrajnom labirintu međusobno povezanih kockastih prostorija opremljenih smrtonosnim i eksplozivnim zamkama. Policajac. Profesionalni lopov. Studentica. Psiholog. Autist. Odabir osoba čini se slučajnim. Nitko od njih ne zna zašto ni kako su zatočeni, ali ubrzo postaje jasno da svaki od njih ima vještinu koja bi im mogla pomoći u bijegu.

Mnogo je pitanja bez odgovora: tko je stvorio taj dijabolični labirint i zašto? Osobni sukobi i borba za moć pojavljuju se kako napetost raste. No jedna stvar kristalno je jasna: ako ne mogu naučiti surađivati na odgonetanju tajne te smrtonosne zamke, nitko od njih neće preživjeti.

Goran Čelig