You are currently viewing Godišnjica premijere komedije Austin Powers, tajanstveni tajni agent redatelja Jaya Roacha

Godišnjica premijere komedije Austin Powers, tajanstveni tajni agent redatelja Jaya Roacha

Na današnji dan, 2. svibnja 1997. godine u američka kina puštena je zabavna komedija “Austin Powers, tajanstveni tajni agent” (Austin Powers: International Man of Mystery), koji je režirao Jay Roach (Dozvola za brak, Večera s idiotom) prema scenariju Mikea Mayersa. Pretpremijera filma održana je 29. travnja 1997. u Los Angelesu.

Austin Powers – najbolji odmrznuti agent na svijetu! Dlakavih prsa i čudnovatog naglaska, taj je agent, iako lansiran iz slobodoumnih šezdesetih u konzervativne devedesete godine, jednako uspješan u privođenju negativaca pravdi!

Nastavljajući se na tradiciju velikog Mela Brooksa, genijalni Mike Myers (Studio 54, Wayneov svijet) okomio se na seriju filmova o Jamesu Bondu – i to s izvrsnim rezultatima. Šašavi agent Austin Powers osvojio je srca gledatelja širom svijeta spajanjem inteligentnih gegova s mnoštvom akcije, ali i fenomenalnom glumačkom postavom. Seksipilna Elizabeth Hurley (Putnik 57, Začaran, Tračerica) odvlači pažnju glumom, ali i erotičnom pojavom, a veteran Michael York (Loganov bijeg, Isus iz Nazareta) ponovno oduševljava kvalitetnim nastupom…

London, kasne šezdesete prošlog stoljeća. Austin Powers (Mike Myers) najuspješniji je tajni agent Njezina Veličanstva i pobornik slobodne razmjene seksualnih partnera. Njegov je najveći neprijatelj megalomanski dr. Evil (Mike Myers), čije pokušaje osvajanja svijeta Austin rješava s lakoćom. Pokušavajući izbjeći zatočeništvo, Evil se zamrzne i lansira svoje tijelo u Zemljinu orbitu čekajući šansu za osvetu. Uvijek revni Austin također se zamrzava, i trideset godina potom rat starih protivnika nastavlja se jednakom žestinom. No slobodni seks zamijenio je strah od AIDS-a, a mjesto vjerne Austinove pomoćnice zauzela je njezina kći Vanessa (Elizabeth Hurley). Hoće li pohotni Austin uhvatiti dr. Evila i pridobiti Vanessinu naklonost?

Mnoge aluzije na filmove Jamesa Bonda, ali i druge popularne naslove iz šezdesetih te referiranje na ikone pop-kulture učinile su od “Austina Powersa” film kojem se možete uvijek iznova vraćati. Jer, samo je jedan pohotni agent na svijetu (osim velikog Bonda, naravno) koji može spasiti svijet!

Goran Čelig