You are currently viewing Godišnjica premijere filma U službi Njezina Veličanstva redatelja Petera R. Hunta

Godišnjica premijere filma U službi Njezina Veličanstva redatelja Petera R. Hunta

Na današnji dan, 13. prosinca 1969. godine održana je japanska, a time i svjetska premijera vjerojatno najkontroverznijeg filma o tajnom agentu Jamesu Bondu, “U službi Njezina Veličanstva” (On Her Majesty’s Secret Service), koji je režirao Peter R. Hunt.

Bio je to jedini film u kojem Bonda glumi nepoznati George Lazenby, a britanskom redatelju Huntu, koji je karijeru počeo kao montažer, “U službi Njezina Veličanstva” bio je prvi film koji je režirao. Poslije će snimiti još desetak pustolovnih filmova, od kojih je vrlo hvaljen bio film “Zlato” iz 1974. godine.

Na godišnjem odmoru agent James Bond (George Lazenby) sasvim slučajno primijeti mladu ženu, Tracy (Diana Rigg), kako pokušava počiniti samoubojstvo te je na svu sreću uspije odgovoriti od te odluke. Njezin otac, inače glava moćne kriminalističke organizacije, impresioniran je Bondovim činom i želi da James nastavi štititi Tracy tako što će je oženiti. Bondu zauzvrat nudi informacije koje će agenta odvesti do starog neprijatelja Ernsta Blofelda (Telly Savalas). Bond isprva ponudu prihvaća isključivo vidjevši u njoj sredstvo za podmirivanje starih računa, ali poslije se i zaljubljuje u Tracy. Zbog toga će se naći rastrgan između dužnosti spašavanja zemlje kojoj je lojalan i ljubavi kojoj ne može odoljeti…

U vrijeme premijernog prikazivanja “James Bond 007: U službi Njezina Veličanstva” naišao je na mlake kritike, koje su ponajprije bile rezultat velikoga glumačkog zaokreta u franšizi. Publika u ulozi najslavnijega tajnog agenta na svijetu prvi put nije imala prilike gledati slavnog Seana Conneryja, nego sasvim novo lice. George Lazenby stoga je imao težak zadatak nasljeđivanja prave ikone, ali zanatski, šarmerski i akcijski izvršio ga je bez najmanje zamjerke. Kasnije generacije filmoljubaca i bondofila uvidjele su sav sjaj njegove uloge pa se taj akcijski spektakl redatelja Petera R. Hunta često izdvaja kao jedan od najkvalitetnijih u cijelom serijalu odnosno kao jedan od onih koji su najpotpunije na veliko platno prenijeli esenciju i sve nijanse literarnog izvornika Iana Fleminga.

Goran Čelig