You are currently viewing Godišnjica premijere filma Samo za tvoje oči Johna Glena

Godišnjica premijere filma Samo za tvoje oči Johna Glena

Akcijski hit iz serijala o tajnom agentu Jamesu Bondu “Samo za tvoje oči” (For Your Eyes Only) premijerno je prikazan na današnji dan, 24. lipnja 1981. godine u Londonu, a u njemu se osim Rogera Moorea u naslovnoj ulozi pojavljuju Carole Bouquet, Chaim Topol, Lynn-Holly Johnson i Julian Glover.

Danas već kultni naslov i jedan od najvoljenijih dijelova nesagledivo širokih Bondovih avantura redatelja Johna Glena ni 40 godina nakon što je snimljen nije izgubio ništa od svoje atraktivnosti, samo što trenutačno ipak više funkcionira kao simpatičan podsjetnik na prošla viđenja tehnološke budućnosti negoli, poput novijih filmova o Bondu, kao prezentacija današnjih tehnoloških dostignuća. Sve ostalo, međutim, ostalo je netaknuto zubom vremena: neprestana akcija, vratolomne scene, nezaustavljiv tempo, prekrasne žene u glavnim ulogama i sjajni Moore kao najpoznatiji tajni agent svih vremena.

Nakon što je u blizini obala Albanije potopljen teretni brod, svjetske velesile daju se u potragu za njegovim neprocjenjivo vrijednim izgubljenim teretom, ATAC sistemom koji omogućuje kontrolu nad britanskim nuklearnim podmornicama. Englezi u potragu šalju iskusnog agenta Jamesa Bonda (Roger Moore), koji pretpostavlja da se tereta dokopao lukavi Aristotel Kristatos (Julian Glover). Bond saveznicu nalazi u liku prekrasne Meline Havelock (Carole Bouquet), koja Kristatosa krivi za smrt svojih roditelja…

Goran Čelig