You are currently viewing Godišnjica premijere filma Pucanj u tami Blakea Edwardsa

Godišnjica premijere filma Pucanj u tami Blakea Edwardsa

Samo nekoliko mjeseci nakon što je “Pink Panther” (1963.) postigao izniman uspjeh, Blake Edwards (Doručak kod Tiffanyja, Victor/Victoria) predstavio je nastavak. Naslovljen “Pucanj u tami” (A Shot in the Dark), film je dovršavan istodobno s prethodnikom, a o njegovu puštanju u distribuciju producenti su odlučili tek nakon što je prvi naišao na izvrstan prijam publike i kritike.

Po mnogima je upravo taj film jedan od najduhovitijih u cijelom serijalu o inspektoru Clouseauu. Premijerno je prikazan na današnji dan, 22. lipnja 1964. godine u New Yorku.

U vili pariškog bogataša Benjamina Ballona (G. Sanders), prepunoj ukućana i gostiju, netko je usred noći ubio vozača. Policija odmah osumnjiči lijepu sluškinju Mariju Gambrelli (E. Sommer), kod koje je pronađeno oružje kojim je ubojstvo počinjeno. No policijski inspektor Jacques Clouseau (P. Sellers), koji preuzme istragu, ne vjeruje da je ona ubojica, već da su joj dokazi podmetnuti. Iako Clouseauov nadređeni, komesar Dreyfus (H. Lom) želi sam voditi istragu, nespretnom je inspektoru na intervenciju utjecajnih krugova slučaj vraćen. Clouseau se odmah prihvaća posla, to više jer je očaran prvoosumnjičenom Marijom…

Komedija je snimljena kao slobodna prilagodba kazališnog komada Harryja Kurnitza odnosno drame “L’Idiote” Marcela Acharda, a uz Edwardsa scenarij je napisao budući oskarovac William Peter Blatty (Istjerivač đavola). I dok je u inicijalnom filmu dobrodušni nespretnjaković Clouseau kao svojevrsni anti-Bond tragao za međunarodnim kradljivcem dragulja, u novom je filmu kao otkvačena inačica Herculea Poirota stao na čelo istrage zagonetnog umorstva u vili pariškog bogataša. Takav je zaplet Edwardsu poslužio za nizanje žovijalnih situacija prepunih gegova i luckastih dijaloga. Pritom je Peter Sellers (Dr. Strangelove, Being There) u novoj interpretaciji inspektora Clouseaua nadmašio samog sebe: njegov karikirani francuski, neuspjela prerušavanja i evociranje klasika slapstick-komedija generiraju urnebesni humor iako je film zapravo zamišljen kao crna komedija.

Sellersovi su kolege također dojmljivi u svojim izvedbama, pa tako treba istaknuti Herbert Loma kao policijskog komesara Dreyfusa i Burta Kwouka u ulozi Clouseauova cimera Kata. Obojica će postati stalni likovi u serijalu, a Sellersova je zanosna partnerica njemačka međunarodna zvijezda Elke Sommer (The Prize) kao sluškinja Maria, koja je uskočila na mjesto predviđeno za Sophiju Loren.

Od ostalih glumaca u filmu posebnu pozornost zaslužuje oskarovac George Sanders (Sve o Evi), baš kao što treba navesti da je Henry Mancini ponovno skladao nezaboravnu glazbenu temu. No u ovom je nastavku Pink Panther izostao i iz naslova filma i na uvodnoj animiranoj špici, čiji je junak animirana inačica samoga Clouseaua.

Film je postigao izvrstan uspjeh u kinima, a Margaret Furse nominirana je za BAFTA-u u kategoriji najboljih kostima.

Goran Čelig