You are currently viewing Godišnjica premijere filma Nepomirljivi Clinta Eastwooda

Godišnjica premijere filma Nepomirljivi Clinta Eastwooda

Na današnji dan, 3. kolovoza 1992. godine u Los Angelesu održana je premijera nezaboravnog filma Clinta Eastwooda “Nepomirljivi” (Unforgiven). U redovnu kinodistribuciju krenut će četiri dana poslije…

Film “Nepomirljivi” jedan je od najboljih (anti)vesterna snimljenih u posljednjih tridesetak godina. Kao i uvijek kad su Eastwoodovi filmovi u pitanju, ispričani siže ne govori mnogo, a u filmu je zapravo riječ o snažnoj analizi morala i licemjerja starog Zapada, o “ubiti ili biti ubijen”, o razlici između mita i povijesti… Film je potpuno zasluženo osvojio četiri Oscara: za najbolji film, režiju, mušku epizodnu ulogu (Gene Hackman) i montažu (Joel Cox).

William Bill Moony ostarjeli je revolveraš koji nakon ženine smrti živi osamljen na maloj farmi s dvoje djece – kćeri i sinom. Život je težak: stoka umire od bolesti, žetva je podbacila zbog suše, on više nije mlad, a i nevješt je u farmerskim poslovima. Jednog dana u njegov život ulazi Scofield Kid, žutokljunac koji dolazi po njega nudeći mu unosan posao: treba srediti nekoliko kauboja koji su prostitutku “izrezbarili” nožem po licu. On pristane, ali sa sobom vodi starog prijatelja, veterana iz građanskog rata. No šerif je već proveo pravdu, ali ta pravda ne zadovoljava ni žrtvu ni njezine prijatelje. Ostarjelom revolverašu ponuđena je dobra nagrada da sam završi posao i zadovolji pravdu.

Osim Clinta Eastwooda i spomenute protuteže u vidu Genea Hackmana, svoje su role maestralno odigrali i Morgan Freeman, Richard Harris, Jaimz Woolvett, Saul Rubinek, Frances Fisher, Anna Thomson, Beverley Elliott i mnogi drugi.

Goran Čelig