You are currently viewing Godišnjica premijere filma Nedokazana krivnja slavnog Alana J. Pakule

Godišnjica premijere filma Nedokazana krivnja slavnog Alana J. Pakule

Na današnji dan, 25. srpnja 1990. godine u Westwoodu premijerno je prikazan triler “Nedokazana krivnja” (Presumed Innocent) u režiji slavnog Alana J. Pakule, koji je snimio 16 filmova u karijeri koja se protezala punih 40 godina. Poznat je po tome što su njegovi filmovi gotovo redovito donosili nominacije i nagradu Oscar glumcima, a on sam bio je nominiran tri puta.

Film se zasniva na istoimenom romanu koji je napisao Scott Turow, američki odvjetnik i pisac, čija su se djela uglavnom bavila pravnim zapletima i slučajevima.

Državni tužitelj Rusty Sabich (Harrison Ford) zaljubi se u privlačnu i ambicioznu kolegicu Carolyn Polhemus (Greta Scacchi) i s njom ima kratkotrajnu izvanbračnu vezu. Carolyn ga ostavi zbog drugog muškarca, a ubrzo nakon toga pronađena je u svom stanu silovana i ubijena. Rustyjev nadređeni Raymond Horgan (Brian Dennehy) u panici je zbog nadolazećih izbora i slučaj dodjeljuje Rustyju, koji ga nerado prihvaća. Ubrzo stvari poprimaju neočekivani rasplet jer svi fizički dokazi upućuju da je ubojica Rusty: vlasi kose, vlakna, otisci prstiju…

Goran Čelig