You are currently viewing Godišnjica premijere filma Lovac na jelene redatelja Michaela Cimina

Godišnjica premijere filma Lovac na jelene redatelja Michaela Cimina

Na današnji dan, 8. prosinca 1978. godine u Los Angelesu premijerno je prikazan legendarni film “Lovac na jelene” (The Deer Hunter) redatelja Michaela Cimina, antiratni film koji govori o trojici Amerikanaca slavenskoga porijekla koji rade u čeličani i samo su jedni od mnogih nesretnika uvučenih u Vijetnamski rat. U filmu se kao glumci pojavljuju Robert De Niro, John Cazale, John Savage, Christopher Walken, Meryl Streep i George Dzundza. Osvojio je pet Oscara i nominiran je za još četiri.

Gradić Clairton u Pennsylvaniji 1968. godine većinom naseljava stanovništvo ukrajinskog podrijetla, koje je mahom zaposleno u obližnjoj čeličani. Među njima je i skupina prijatelja koju uz mladog Michaela te njegove vršnjake Nicka i Stevena čine Stanley, John i Axel, dečki pred kojima su dva važna životna događaja, ulazak u brak i skori odlazak u Vijetnamski rat. Oni poput starih školskih prijatelja izlaze po mjesnim barovima te vikende provode u lovu na jelene, pri čemu su Michael i Nick zaljubljeni u Lindu, koja se ne može odlučiti koji joj se od dvojice mladića više sviđa. No životi svih njih temeljito će se promijeniti kad ubrzo budu mobilizirani u pješadijsku postrojbu koja odlazi u Vijetnam. Prije odlaska Steven će oženiti trudnu dugogodišnju djevojku Angelu, a njihovo vjenčanje čitavo će društvo iskoristiti za oproštajno okupljanje. Nakon toga odlaze u posljednji lov na jelene. U Vijetnamu će nakon nekog vremena Michael, Nick i Steven pasti u zarobljeništvo vijetkongovaca, koji će ih odvesti u zarobljenički logor te podvrgnuti mučenju i prisiliti na igranje ruskog ruleta. Kad napokon uspiju pobjeći, dečki će se razdvojiti s različitim teškim posljedicama…

Godine 1979. od devet nominacija za Oscara nagrađena onima za najbolji film, redatelja, sporednu mušku ulogu (sjajni Christopher Walken), montažu i zvuk te dvjema nagradama BAFTA ovjenčana ratna drama za režiju koje je Michael Cimino (Kalibar 20 za specijalista, Vrata raja, Godina zmaja, Sicilijanac), ujedno i suscenarist te suproducent filma, osvojio i Zlatni globus, jednim je dijelom temeljena na nedovršenom scenariju naslova The Man Who Came to Play (Čovjek koji se došao igrati) autora Louisa Garfinklea i Quinna K. Redekera. Dočim je njihov predložak bio tematski fokusiran na kockanje, Las Vegas i ruski rulet, Cimino je pod paskom producenta Michaela Deeleyja i u suradnji s Dericom Washburnom (Granica Tonyja Richardsona, Teksaški graničar Waltera Hilla) ključni dio priče smjestio u Vijetnamski rat, u antologijskoj, ali u vrijeme premijere vrlo kontroverznoj sekvenciji zadržavši motiv ruskog ruleta.

Mjestimice odveć pompozno i emotivno povišeno ostvarenje koje je među prvima tijekom druge polovine 70-ih godina prošlog stoljeća prekinulo dotadašnju šutnju filmaša o traumatičnoj temi sudjelovanja u ratu u Vijetnamu sjajno je režirano, a osim izuzetno uvjerljivog bavljenja motivom američke postratne moralne krize odlikuju ga emotivna tenzičnost, dojmljiv epski zamah, vizualna impresivnost za koju je zaslužan i glasoviti Oscarom ovjenčani snimatelj Vilmos Zsigmond (Oslobađanje, Strašilo, Bliski susreti treće vrste, Zimska ubojstva), iznimno raspoloženi glumački nastupi postave predvođene odličnim Robertom De Nirom te autentičan i etnografskim detaljima bogat prikaz života u onodobnoj američkoj industrijskoj provinciji.

Upravo je De Niro Ciminu i Michaelu Deeleyju predložio veliku Meryl Streep za tumačenje najvažnije ženske uloge, a s njom je stigao i John Cazale (Kum 1 i 2, Pasje poslijepodne), njezin tadašnji dečko koji je bolovao od raka i umro nedugo nakon završetka snimanja te mu je uloga Stana i posljednja u karijeri.

Goran Čelig