You are currently viewing Godišnjica premijere filma Ljubavi jedne plavuše Miloša Formana

Godišnjica premijere filma Ljubavi jedne plavuše Miloša Formana

Na današnji dan, 26. kolovoza 1965. godine na filmskom festivalu u Veneciji prikazan je kultni film Miloša Formana “Ljubavi jedne plavuše” (Lásky jedné plavovlásky | The Loves of a Blonde).

Jedan češki gradić muči se s opasnim manjkom muškaraca: na šesnaest žena, uglavnom zaposlenih u lokalnoj tvornici cipela, nalazi se samo jedan muškarac! Vlasti odluče riješiti problem nedostatka muškaraca slanjem vojne jedinice mladih vojnika, ali u mjesto greškom dolazi jedinica sredovječnih rezervista. Ipak, događa se ljubav između mlade žene i mladoga pijanista na zabavi, a iako on zajedničku noć smatra tek prolaznom pustolovinom, ona se odluči izboriti za ono što drži ljubavlju svog života te kreće za njim u Prag.

U prvoj redateljskoj međunarodnoj uspješnici Miloš Forman majstorski, na humorističan i katkad gotovo dokumentaristički način, prikazuje stvarnost u kojoj ima i mnogo neveselih tonova. Veliku zaslugu za uspjeh filma imaju glumci, uglavnom amateri, koje je Forman pustio da improviziraju u zadanim situacijama, a antologijskom se smatra scena plesa na kojem bi žene trebale pronaći izabranike, gdje komika izbija iz nelagode i nespretnosti.

Film je nominiran za Oscara za najbolji strani film te za Zlatnog lava na festivalu u Veneciji. U glavnim se ulogama pojavljuju Hana Brejchová (Andula), Vladimír Pucholt (Milda), Vladimír Mensik (Vacovsky), Ivan Kheil (Manas), Jirí Hrubý (Burda) i drugi.

Goran Čelig