You are currently viewing Godišnjica premijere filma Iz Rusije s ljubavlju Terencea Younga

Godišnjica premijere filma Iz Rusije s ljubavlju Terencea Younga

Na današnji je dan, 10. listopada 1963. godine u Londonu održana premijera filma “Iz Rusije s ljubavlju” (From Russia With Love), drugi film iz serijala o tajnom agentu Jamesu Bondu. Režirao ga je, kao i prvi, britanski redatelj Terence Young (1915. – 1994.). “Iz Rusije s ljubavlju” redateljski je još dotjeraniji od “Dr. Noa”, Sean Connery briljantan je kao Bond, senzualna Daniela Bianchi u ulozi dvostruke špijunke Tatjane možda najzgodnija “Bond-djevojka”, a i svi drugi elementi filma – od sjajne špice do nezaboravne glazbe Johna Barryja – pridonijeli su da serijal o Bondu ostane najpopularniji od svih iz špijunskoga žanra.

Međunarodna zločinačka organizacija Spectre, čiji je član bio i dr. No, kojeg je James Bond (Sean Connery) ubio, želi mu se zbog toga osvetiti pa angažira bivšu sovjetsku špijunku Rosu Klebb (Lotte Lenya) da preuzme taj zadatak. U svom konzulatu u Istanbulu Sovjeti imaju najnoviji stroj za dešifriranje tajnih poruka nazvan Lektor, a kojeg se Britanci žele domoći. Rosa će zbog toga zapovjediti lijepoj Ruskinji Tatjani Romanovoj (Daniele Bianchi), koja u konzulatu radi na Lektoru, da stupi u vezu s Bondom. Tatjana ne sluti da Klebbova sada ima novog poslodavca, nakon čega će Bondu poslati svoju fotografiju s napomenom kako bi se htjela prikloniti Zapadu, naravno s Lektorom.

Njegov šef M (Bernard Lee) pretpostavlja kako je to pokušaj da ih se uvuče u zamku, no kako je ulog velik, pošalje Bonda u Istanbul, gdje će mu pomoć pružiti šef turskog odjela britanske tajne službe Kerim Bey (Pedro Armendariz). Istodobno Bondu je za petama Spectrin nemilosrdni ubojica Grant (Robert Shaw), koji uživa u u svom poslu. Bond u početku sumnja u Tatjanin stvarni prebjeg, no kad se ona zaljubi u njega i on u nju, planovi se naglo mijenjaju…

Goran Čelig