You are currently viewing Godišnjica premijere filma Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika

Godišnjica premijere filma Imam dvije mame i dva tate Kreše Golika

Na današnji se dan, 19. srpnja 1968. godine počeo prikazivati film “Imam dvije mame i dva tate” redatelja Kreše Golika.

Poslije razvoda bivši supružnici zasnovali su nove bračne zajednice. Stariji sin, tinejdžer Zoran, ostao je živjeti s ocem i njegovom novom, atraktivnom suprugom koja je zatim rodila djevojčicu Đuricu. Mlađi sin, desetogodišnji Đuro, ostao je s majkom, koja u braku s drugim mužem, flautistom, ima sina Draška…

Radnja je to hit-filma koji je davne 1968. godine režirao Krešo Golik. Zorana je odglumio Igor Galo, kojemu je to bila prva filmska uloga, roditelje legendarni Mia Oremović i Relja Bašić, a Đuru latino-pjevač Davor Radolfi, koji je tada imao 12 godina, a izabran je između 200 klinaca na audiciji. Ostale su uloge realizirali Fabijan Šovagović, Vera Čukić, Tomislav Žganec, Matea Bogdanović i drugi.

“Imam dvije mame i dva tate” jedan je od vrhunaca opusa Kreše Golika, koji je bio posvećen “malim” ljudima, a nastao je pod utjecajem francuskog novog vala. Izvanredna narativna kombinatorika, dramaturška dosjetljivost, psihološka uvjerljivost, sjajan spoj humora i drame, razigran dizajn i ugođaj te odlični glumački nastupi film čine majstorskim uratkom koji istovremeno razgaljuje tzv. široku publiku i imponira znalcima.

Na Pulskom festivalu “Imam dvije mame i dva tate” nagrađen je Srebrnom arenom te Zlatnim arenama dodijeljenima Miji Oremović za najbolju glumicu te Ivici Rajkoviću (ex aequo s filmom “Gravitacija”) za fotografiju.

Goran Čelig