You are currently viewing Godišnjica premijere filma Gorki slatkiš redatelja Davida Sladea

Godišnjica premijere filma Gorki slatkiš redatelja Davida Sladea

Na današnji dan, 9. siječnja 2005. godine na Filmskom festivalu Sundance premijerno je prikazan film “Gorki slatkiš” (Hard Candy). Ideju za film redatelju Davidu Sladeu proslijedio je producent David Higgins. On je u japanskim novinama naišao na članak o japanskim školarkama koje postavljaju zasjede muškarcima koji na internetu traže seks s maloljetnicama.

Nakon tri tjedna internetskog dopisivanja četrnaestogodišnja Hayley upozna se sa 32-godišnjim modnim fotografom Jeffom u jednom kafiću. Čini se da se jedno drugom sviđaju, štoviše Hayley, na svoj nevin način, počne koketirati s Jeffom, što on prihvaća sa zadovoljstvom, ali i nužnim oprezom, jer drži da moraju pričekati još četiri godine da bi bili zajedno. Kad Hayley predloži da odu k njemu, Jeff je ne može odbiti. No kad stignu tamo, otkriju se stvarne Hayleyne namjere. Ona je uvjerena da je Jeff pedofil i da je odgovoran za stradanje jedne djevojčice…

“Gorki slatkiš” debitantski je rad scenarista Briana Nelsona i redatelja Davida Sladea, moglo bi se reći komad pisan za dvoje glumaca. Cijeli film oslanja se na intenzivnu međuigru onda nepoznatih, a danas “vrućih” glumaca, tada 17-godišnje Ellen Page i 32-godišnjeg Patricka Wilsona. Oboje su fascinantni u svojim nastupima, pa nije čudno da su oboje ubrzo potvrdili ovdje iskazan velik dar – Wilson u filmu Todda Fielda “Mala djeca”, a Page u ostvarenju “Juno” scenaristice Diablo Cody i redatelja Jasona Reitmana. Ta naslovna uloga donijela joj je i nominaciju za Oscara.

Valja istaknuti i visokostiliziranu redateljsku koncepciju Davida Sladea, potpuno sukladnu svijetu lika modnog fotografa Jeffa.

Goran Čelig