You are currently viewing Godišnjica premijere filma Enigma redatelja Michaela Apteda

Godišnjica premijere filma Enigma redatelja Michaela Apteda

U ožujku 1943. godine u Bletchley Parku, britanskoj tajnoj Stanici X, suočeni su s najgorom noćnom morom. Nacističke su podmornice neočekivano promijenile šifre s pomoću kojih komuniciraju međusobno i s njemačkim glavnim stožerom. Saveznički brodski konvoj koji plovi preko Atlantskog oceana s deset tisuća putnika u direktnoj je opasnosti od napada, a vlasti se obraćaju za pomoć mladom matematičaru i šifrantu Tomu Jerichu (Dougray Scott). Njegovi kolege ne znaju da on mora riješiti i jednu drugu enigmu. Claire (Saffron Burrows), žena koja u koju se zaljubio, nestala je iz Bletchleyja upravo u trenutku kada su vlasti počele sumnjati da bi tamo mogao biti špijun. Za rješavanje obje tajne potrebna mu je pomoć Hester (Kate Winslet), Claireine najbolje prijateljice. Oni su u istrazi Claireina života korak ispred tajnih službi, ali onda otkrivaju i međunarodnu i osobnu izdaju…

Ugledna autorsko-glumačka ekipa okupila se na projektu “Enigma”, prvi put prikazanom na današnji dan, 22. siječnja 2001. godine na filmskom festivalu Sundance, a utemeljenom na bestseleru Richarda Harrisa. Režiju potpisuje ugledni Michael Apted (Rudareva kći, Gorile u magli, Svijet nije dovoljan), scenarij glasoviti dramatičar Tom Stoppard, ujedno i sam filmski autor (Rosencrantz i Guildenstern su mrtvi), a u glumačkoj ekipi najpoznatija su imena Dougray Scott (Twin Town, Žestoki udar, Nemoguća misija II), Kate Winslet (Titanic, Sveti dim), Jeremy Northam (Mreža, Emma) te Saffron Burrows (Duboko plavo more).

“Enigma” je ostvarenje složena zapleta i neobičnih karaktera, a zanimljiva je i činjenica da je koproducent filma slavni roker Mick Jagger.

Kate Winslet dobila je za ulogu u tom filmu nagradu Empire i Evening Standard British Film Award, a nominirana je za nagradu British Independent 2001. godine.

Goran Čelig