You are currently viewing Godišnjica premijere filma Dracula redatelja Johna Badhama

Godišnjica premijere filma Dracula redatelja Johna Badhama

Na današnji dan, 13. srpnja 1979. godine u New Yorku održana je premijera filma “Dracula”, ekranizacija glasovita romana strave i užasa Brama Stokera, kojoj je za glavni scenaristički predložak poslužio brodvejski kazališni komad koji su napisali Hamilton Deane i John L. Balderston. Bio je to treći kinofilm redatelja Johna Badhama.

Prilikom brodoloma kod engleskog gradića Whitbyja jedini je preživjeli grof Dracula (Frank Langella), vampir koji je doputovao iz Transilvanije. Useli se u jedan dvorac koji mu je pronašao mladi odvjetnik Jonathan Harker (Trevor Eve). Jonathan je zaručen s Lucy Seward (Kate Nelligan), lijepom kćerkom dr. Jacka Sewarda (Donald Pleasance), koji vodi lokalnu psihijatrijsku bolnicu. Kod nje se nalazi prijateljica Mina (Jan Francis), kći Sewardova prijatelja, profesora Abrahama Van Helsinga (Laurence Olivier). Svi oni vrlo ljubazno prime šarmantnoga grofa Draculu i uvedu ga u svoje društvo.

Dracula najprije baci oko na Minu. Po noći joj provali u sobu i ugrize je svojim vampirskim očnjacima u vrat. Isiše joj svu krv i ona ujutro umre. Dr. Seward smjesta obavijesti profesora Van Helsinga. Van Helsing je stručnjak za natprirodne pojave, vampire i vukodlake, i zna kako ih se može zauvijek uništiti. On ubrzo nasluti što je pravi uzrok smrti njegove kćeri. Ona nije jedina Draculina žrtva u mjestu. Od tog trenutka počet će borba dviju osoba, od kojih jedna predstavlja sve što je dobro, a druga sve što je zlo.

Goran Čelig