You are currently viewing Godišnjica premijere filma Crna knjiga redatelja Paula Verhoevena

Godišnjica premijere filma Crna knjiga redatelja Paula Verhoevena

Na današnji dan, 1. rujna 2006. godine na filmskom festivalu u Veneciji premijerno je prikazan odličan film Paula Verhoevena “Crna knjiga” (Zwartboek | Black Book). Nizozemsku premijeru imao je 12. rujna u Hagu, a kanadsku dan poslije na filmskom festivalu u Torontu.

Izvrsna ratna triler-drama povratničko je ostvarenje glasovitoga nizozemskog filmaša kojim se taj diplomirani matematičar i fizičar poslije 20-godišnjeg rada u Hollywoodu vratio u okrilje matične kinematografije. Film je na venecijanskom festivalu proglašen najboljim, a bio je nominiran i za prestižnu nagradu BAFTA u kategoriji najboljeg filma s neengleskoga govornog područja te nominiran za Europsku filmsku nagradu za glavnu žensku ulogu (Carice van Houten).

Dok početkom pedesetih godina prošloga stoljeća radi kao učiteljica u kibucu na obali Gallejskog mora, Židovka Rachel Stein (C. van Houten), potaknuta susretom s poznanicom Ronnie (Halina Reijn), sad udanom ženom koja turistički boravi u Izraelu, prisjeća se života u Nizozemskoj tijekom Drugog svjetskog rata. Prije rata Rachel je živjela u Berlinu i nastupala kao kabaretska pjevačica, a poslije njemačke okupacije Nizozemske vratila se u domovinu i utočište pronašla u kući jedne obitelji na obali jezera. Nakon što su u rujnu 1944. godine tijekom njemačkog bombardiranja izginuli svi članovi te obitelji, Rachel se pridružila svojim roditeljima i mlađem bratu te se s njima i drugim proganjanim Židovima rijekom namjeravala prebaciti na oslobođeni jug zemlje. Nažalost, u tome ih je omela njemačka zasjeda u kojoj su vojnici pod zapovjedništvom sadističkog časnika Günthera Frankena (Waldemar Kobus) nemilosrdno pobili njezinu obitelj i druge izbjeglice. Čudom se spasivši, Rachel je uskoro došla u kontakt s pripadnicima pokreta otpora predvođenima odlučnim Hansom Akkermansom (Thom Hoffman) i sredovječnim Gerbenom Kuipersom (Derek de Lint)…

Riječ je o neosporno jednom od najboljih djela u karijeri redatelja zvanog “gospodar šoka” i “ludi Nizozemac”, filmu u kojem se Verhoeven ponovno dokazuje kao inteligentan, beskompromisan, direktan, iskren i provokativan autor; kao lucidan, subverzivan te crnom humoru i apsurdu sklon redatelj koji tematiziranjem ekstremnog nasilja, seksualnosti i gdjekad patološki perverznog nemorala nudi pomaknutu, zavodljivo dekadentnu, ironičnu, pesimističnu i mračnu, ali istodobno i iznimno zabavnu sliku vremena kojim se bavi te suvremenog društva.

Goran Čelig