You are currently viewing Godišnjica premijere filma Braća Blues uglednoga Johna Landisa

Godišnjica premijere filma Braća Blues uglednoga Johna Landisa

Na današnji dan, 20. lipnja 1980. godine u sjevernoameričkim kinima (SAD i Kanada) počelo je prikazivanje američke akcijsko-glazbene komedije “Braća Blues” (The Blues Brothers), koja govori o dvojici braće koja u “Božjoj misiji” moraju spasiti svoje staro sirotište od dugova.

Film je fantastično režirao slavni John Landis, a djelo je svojevrsna adaptacija skeča iz humorističnoga showa “Saturday Night Live”. Ostao je zapamćen i po tome što njegova dva protagonista gotovo nikada ne skidaju sunčane naočale i crna odijela, čime su utjecali na razne kasnije filmove poput “Ljudi u crnom”, “Psi iz rezervoara” i drugih.

Jake Blues (John Belushi) pušten je iz zatvora. Pred zatvorom ga dočeka brat Elwood (Dan Aykroyd). Najprije odu u sirotište u kojem su odrasli, a koje su vodile časne sestre. Jedna od njih veli im da crkva više nema novca za financiranje sirotišta. Ako u roku od 11 dana ne bude plaćen porez od pet tisuća dolara, sirotište će biti prodano. Kako bi se smirili od šoka, braća Blues odu u protestantsku crkvu u kojoj je propovjednik Cleophus James (James Brown). Nakon što svi skupa u ludom ritmu otpjevaju jednu pjesmu, Jakea obasja božanska svjetlost. On i Elwood ponovo će sastaviti svoj bend koji je izvodio blues i na velikom dobrotvornom koncertu zaradit će za sirotište. No okupiti članove sastava koji se raspao nakon što je Jake završio u zatvoru nije lako…

Tako će početi nevjerojatna glazbeno-komična pustolovina u kojoj će braća Blues sresti i legendarne glazbenike Arethu Franklin, Raya Charlesa, Johna Leeja Hookera i Caba Callowaya, ali i mnoge druge slavne osobe ne samo iz glazbenog svijeta.

Goran Čelig