You are currently viewing Godišnjica premijere filma Aerodrom Jacka Smighta

Godišnjica premijere filma Aerodrom Jacka Smighta

Na današnji dan, 18. listopada 1974. godine u američkim kinima počeo se prikazivati film “Aerodrom” (Airport 1975), koji je režirao veteran Jack Smight (Midway 1976., Damnation Alley 1977., Miljenica 1989.).

Posrijedi je nastavak kultnog trilera “Aerodrom” (Airport) Georgea Seatona iz 1970., u kojem su glumili Burt Lancaster, Dean Martin, Jean Seberg i Jacqueline Bisset, a predložak za oba filma ponudila je knjiga Arthura Haileyja. Njime je začet i žanr filmova katastrofe i serijal od ukupno četiri filma koji u naslovu sadržavaju riječ “Airport”.

Obožavatelji velikog Charltona Hestona, koji je snimio taj uzbudljivi triler u zenitu svoje karijere, te oni koji vole filmove katastrofe i specijalne efekte koji nude takvi spektakli s osobitim će zadovoljstvom pogledati taj bezvremenski klasik u kojem su uz njega vodeće uloge pripale Karen Black, Georgeu Kennedyju i Gloriji Swanson.

Putnički zrakoplov na redovnom je letu od Washingtona do Los Angelesa. Nedaleko od Boeinga 747 odigrava se drama u malom propelercu. Pilotkinja doživi srčani udar i izgubi kontrolu nad letjelicom, koja se zaleti ravno u pilotsku kabinu putničkog zrakoplova. Kapetan (Efrem Zimbalist Jr.) ne može upravljati zrakoplovom zbog ozljede očiju, kopilot (Roy Thinnes) izbačen je pri udaru, a navigator (Erik Estrada) pogine. Stjuardesa (Karen Black) prisiljena je preuzeti kontrolu nad Boeingom dok ne stigne pomoć. U kontroli leta na zemlji Joe Patroni (George Kennedy) i Alan Murdock (Charlton Heston) svjesni su teške situacije te se odluče na rizičan potez…

Goran Čelig