You are currently viewing Godišnjica premijere filma Aerodrom Jacka Smighta

Godišnjica premijere filma Aerodrom Jacka Smighta

Na današnji dan, 18. listopada 1974. godine u američkim kinima počeo se prikazivati film “Aerodrom” (Airport 1975) koji je režirao veteran Jack Smight (Midway 1976., Damnation Alley 1977., Miljenica 1989.). Predložak za nastanak kultnog trilera “Aerodrom”, u kojem su vodeće uloge pripale Charltonu Hestonu i Karen Black, ponudila je knjiga Arthura Haileyja. Obožavatelji velikog Charltona Hestona, koji je snimio taj uzbudljivi triler u zenitu svoje karijere, te oni koji vole filmove katastrofe i specijalne efekte koji nude takvi spektakli s osobitim će zadovoljstvom pogledati taj bezvremenski klasik.

Putnički zrakoplov na redovnom je letu od Washingtona do Los Angelesa. Nedaleko od Boeinga 747 odigrava se drama u malom propelercu. Pilotkinja doživi srčani udar i izgubi kontrolu nad letjelicom, koja se zaleti ravno u pilotsku kabinu putničkog zrakoplova. Kapetan (Efrem Zimbalist Jr.) ne može upravljati zrakoplovom zbog ozljede očiju, kopilot (Roy Thinnes) izbačen je pri udaru, a navigator (Erik Estrada) pogine.

Stjuardesa (Karen Black) prisiljena je preuzeti kontrolu nad Boeingom dok ne stigne pomoć. U kontroli leta na zemlji Joe Patroni (George Kennedy) i Alan Murdock (Charlton Heston) svjesni su teške situacije te se odluče na rizičan potez…

Goran Čelig